Tegenstrijdigheden van
een multidisciplinaire aanpak

 

De behandeling van kanker heeft door de jaren heen een multidisciplinaire aanpak gekregen. Een tumor wordt niet meer vanuit één discipline behandeld maar door een team van verschillende professionals. Iedere professional heeft zijn eigen kennis en kunde, maar er bestaat ook een overlap in de informatievoorziening.

 

Zo zal bijvoorbeeld de diëtist informeren over voeding EN bewegen. En zal de verpleegkundige op haar beurt weer vertellen over bijwerkingen van de behandeling EN een optimale intake.


Deze informatieoverlap versterkt meestal het advies, maar soms kun je ook tegenstrijdigheden tegenkomen. Kleine verschillen in adviezen kunnen grote gevolgen hebben. Kaart deze situaties dan ook altijd aan bij de specialist die je spreekt. Noteer hun gegevens en antwoorden zodat je op een later moment informatie kunt vergelijken. 

Wie is wie in het ziekenhuis? 

Je agenda staat bol van de afspraken met specialisten in het ziekenhuis.

De zorgverleners op het gebied van oncologie werken samen in dienst van jouw gezondheid en herstel.

Maar wie kom je eigenlijk zoal tegen in het ziekenhuis wanneer je daar komt voor de behandeling van kanker?

Loduvica Klasen
De menselijke kant van de zorg heeft haar grootste aandacht. Haar ervaring in de zorg verdiepte zich toen zij zelf recentelijk werd behandeld voor kanker. 

Gratis e boek: Chemotherapie en ik
 

Iedereen reageert anders op een behandeling met chemotherapie.
Dit interactieve werkboek helpt bij het vinden van de antwoorden die op jou van toepassing zijn en behandelt allerlei zaken die rondom een behandeling met chemotherapie een rol kunnen spelen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het e-boek direct.

 

Het verschil tussen kliniek en polikliniek

 

Ziekenhuizen hebben ieder hun eigen manier van werken, maar ze bestaan nagenoeg allemaal uit een polikliniek en een kliniek.

 

Polikliniek

In de polikliniek treffen we meestal een laboratorium aan voor bloedafname, een röntgenafdeling, een nucleaire afdeling en een sectie medische fotografie.

 

Kliniek

De kliniek bestaat uit verpleegafdelingen.

 

Op de polikliniek en op de verpleegafdelingen (kliniek) werken tal van mensen die zich hebben gespecialiseerd in een specifiek vakgebied. Steeds meer ziekenhuizen hebben inmiddels ook een aparte afdeling voor oncologie.
Dat is fijn want er heerst daar meer rust dan op andere plekken in het ziekenhuis en de medewerkers hebben zich diepgaand ontwikkeld op het gebied van kankers.

Zij zijn meelevend en begrijpend.

 

 

In de aanloop naar een diagnose

 

Je eerste ervaring met het ziekenhuis kan best overweldigend zijn. Onbekende afdelingen, de spanning, het lange wachten en imposante scanners om je heen maken de periode voorafgaand aan een diagnose haast surrealistisch.

 

Het is vaak niet mogelijk om alle afspraken op één dag in te plannen, je moet dus vaak verschillende afspraken inplannen. Ook kan het nodig zijn dat je verschillende ziekenhuizen bezoekt omdat niet ieder ziekenhuis over de apparatuur beschikt waarmee je onderzocht moet worden. 

Gerelateerde producten

Wie is wie in het ziekenhuis als je kanker hebt?

 

 

Polikliniek         

                            

 

ARTS OF ONCOLOOG

 

Met welke arts of oncoloog je te maken krijgt is afhankelijk van de soort tumor die is geconstateerd. Het allerbelangrijkste is dat je vertrouwen hebt in het ziekenhuis én je arts.
Je hebt een arts nodig die naar je luistert, die je uitleg geeft en aan wie je kritische vragen kunt stellen. Een arts met wie je een band kunt opbouwen. 
Komt die er niet, dan kun je overwegen om naar een andere arts of een ander ziekenhuis te gaan.


ARTS-ASSISTENT

 

Sommige ziekenhuizen werken ook met arts-assistenten. Dit zijn artsen die zich specialiseren in een bepaald vakgebied. Je ziet ze vaak op de verpleegafdelingen.
Hij of zij voert alle taken uit die een arts ook uitvoert maar heeft daarvoor altijd akkoord of bevestiging nodig van de arts. Deze artsen onderhouden het contact tussen alle zorgverleners tijdens het behandelproces.

 

AFDELING PLANNING EN OPNAME

 

Dit is de eerste stap na het bezoek aan de arts als je wordt opgenomen. 
Bij een operatie regelt dit team de opname en alles wat daarmee te maken heeft. De datum van de operatie, de preoperatieve afspraken en de opname zelf. 
Deze polikliniekassistent(e) regelt de afspreken en onderzoeken en zorgt dat het patiëntendossier up-to-date is.


RADIOLOOG

 

Deze arts werkt op de röntgenafdeling en is verantwoordelijk voor het afnemen, bekijken en beoordelen van beeldmateriaal zoals röntgenfoto's, mammografieën en CT-scans. Tevens voert deze arts puncties of biopsies uit.  


GYNAECOLOOG 

 

Een behandeling voor kanker kan schade veroorzaken aan de voortplantingsorganen. Behandelingen kunnen als bijwerking hebben dat je verminderd vruchtbaar bent of zelfs helemaal onvruchtbaar wordt. Een gynaecoloog of uroloog geeft voorlichting over de gevolgen van jouw behandeling voor een eventuele kinderwens. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een centrum voor voortplantingsgeneeskunde voor het invriezen van eicellen of zaadcellen voorafgaand aan de behandeling. 


CASEMANAGER OF CONTACTPERSOON

 

Een casemanager of je contactpersoon kan bijvoorbeeld een mammacare of een oncologie verpleegkundige zijn. Maar alleszins iemand die is gespecialiseerd op het gebied van kanker. Heb je vragen, twijfels of onduidelijkheden, dan is hij of zij je vaste aanspreekpunt die met je meedenkt en je verder kan helpen. Deze contactpersoon is tevens de verbindende schakel tussen jou en de artsen. Vraag om een casemanager als je dit niet al is aangeboden. 

 

 

Preoperatief

 

INTAKE VERPLEEGKUNDIGE 

 

De intake verpleegkundige legt je uit hoe een opname op een afdeling in de praktijk zal verlopen. Hij of zij geeft je een rondleiding op de afdeling waar je wordt opgenomen. Tijdens het gesprek met de intake verpleegkundige kun je al je vragen stellen over de aankomende behandeling. 


ANESTHESIOLOOG

 

Deze arts brengt je onder narcose en bewaakt tijdens en na de operatie je vitale functies - zoals hart, longen en bloedsomloop - tot je terug mag naar de verpleegafdeling. Ook pijnbestrijding behoort tot de taken.

 

CHIRURG

 

Als een operatie mogelijk is, word je doorverwezen naar een chirurg. Deze arts is gespecialiseerd in het snijden in het gebied waar bij jou de tumor zit. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een GE-(gastro-intestinaal)chirurg bij maag-, lever- of darmkanker of met een thoraxchirurg bij longkanker.  

 

 

Kliniek / Verpleegafdeling

 

MEDISCH SECRETARESSE

 

Op de verpleegafdeling is de secretaresse het aanspreekpunt voor al je niet-medische vragen. Hij of zij organiseert alle ondersteunende diensten op de verpleegafdeling. Wanneer je telefonisch contact opneemt met de verpleegafdeling dan is dit de persoon die je hoogstwaarschijnlijk als eerste aan de telefoon krijgt. 

 

RADIOTHERAPEUT OF BESTRALINGSARTS

Als bestraling onderdeel uitmaakt van de behandeling dan krijg je te maken met de radiotherapeut. Deze arts heeft zich geheel gespecialiseerd in het bestralen van het aangedane lichaamsdeel. De hoeveelheid bestraling, aangeduid in gray (symbool Gy) wordt door deze arts nauwkeurig berekend.


VERPLEEGKUNDIGE

 

Als behandeling met chemotherapie of immunotherapie nodig is dan krijg je te maken met gespecialiseerde verpleegkundigen (met een internist op de achtergrond).
Zij begeleiden je tijdens je verblijf op de dagbehandeling of verpleegafdeling. Het kan zijn dat je eigen oncologieverpleegkundige deel uitmaakt van dit team. 

 
PSYCHOLOOG

 

Als onderdeel van een herstelprogramma of op zichzelf staand kun je behoefte hebben aan begeleiding van een psycholoog. Schaam je niet hier om te vragen! Je bent in een sneltrein terecht gekomen waar je niet kon uitstappen. Er is veel gebeurd waar je geen grip op hebt gehad. 

 

FYSIOTHERAPEUT OF REVALIDATIEARTS

 

Fysiotherapie kan in alle fasen van de ziekte worden ingezet om weer fit te worden of om je te begeleiden bij bewegingsproblemen die door de kanker zijn veroorzaakt.
Deze problemen kunnen ook het gevolg zijn van medische behandelingen. 


DIËTIST

 

Het kan zijn dat je gedurende je opname of tijdens je behandeling veel afvalt of juist in gewicht toeneemt. Een gesprek met de diëtist kan zinvol zijn voor advies, het voorschrijven van speciale voedingsmiddelen of een specifiek dieet.

 

ANDERE TEAMMEDEWERKERS 

 

Zorgassistenten, ter ondersteuning bij de persoonlijke zorg, voedingsassistenten die goed in de gaten houden of je voldoende eet, drinkt en het dieet volgt. En huishoudelijke medewerkers die zorg dragen voor het schoonhouden van de afdeling. 

 

 

 

 

De ontwikkeling van de behandeling van kankers gaat in volle vaart. 
Zo zijn er zelfs proeven gestart om chemokuren thuis te geven in de eigen omgeving terwijl je nu voor een chemokuur nog één of meerdere dagen moet worden opgenomen.
 

Ook de ontwikkeling van immunotherapie als vervanging of aanvulling van chemotherapie gaat snel. Ondanks dat onderzoeken naar nieuwe behandelingen jaren duren, hopen we dat er snel behandelingen komen die elke vorm van kanker kunnen genezen of in ieder geval tot stilstand kunnen brengen.

 


Rotterdam - 24 jul. 2017

Auteur: Loduvica Klasen
Redactie: Raphael De Klerk 

 

Wat gebeurd er nadat de diagnose is vastgesteld?

 

Waarschijnlijk heb je al een aantal onderzoeken achter de rug en is er inmiddels een diagnose bekend. Je hebt te horen gekregen dat je kanker hebt.

Iedereen beleeft dit moment anders en gaat er ook anders mee om. Maar we stellen ons allemaal dezelfde vraag: wat nu? 

Hieronder vind je een lijst met medewerkers waar je mee te maken kunt krijgen na een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Maar wie je ook tegenkomt tijdens je behandelingen, te allen tijde blijft jouw behandelend arts of oncoloog de regie houden en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor je welzijn.

Download nu het gratis e-boek 'Chemotherapie en ik' van KankerEnIk.nl en maak gebruik van de vele tips die daarin zijn beschreven.

 


 

Bel de gratis Kanker.nl Infolijn 


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels? Dan kun je bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 
0800 - 022 66 22

Omgaan met spanningen in onzekere tijden

 

De spanningen rondom de onderzoeken kunnen allerlei uitwerkingen hebben op een mens. Piekeren, slapeloze nachten, weinig eetlust, depressie enz. Laat je nachtrust niet verknallen doordat je plots aan vragen denkt die je zeker niet vergetelen om te stellen aan je dokter. Schrijf de zorgen van je af. Maak gebruik van natuurlijke balsems als de spanning je belemmert, geuren kunnen je zenuwen en de geest kalmeren. 

Klik op de afbeelding om te vergroten