Huisdieren verzorgen tijdens kanker

 

Chemotherapie, radiotherapie en andere behandelingen hebben een grote impact op je weerbaarheid en de kans op infecties dient zoveel mogelijk vermeden te worden om de voortgang van de behandelingen niet te belemmeren.


Hoe zit dat dan met huisdieren?

 

Zoals veel zaken rondom kanker, is ook hier niet een pasklaar antwoord voor.

Een dier kan een grote steun zijn tijdens een behandeling voor kanker. Ze zijn onbevooroordeeld en hebben het beste met je voor.

Om optimaal van je dier te genieten zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen waar je beter van de hoogte kunt zijn. 

Enerzijds dragen sommige dieren meer risico met zich mee en anderzijds maken sommige behandelingen je vatbaarder voor infecties.

Zorgen voor je huisdier tijdens een behandeling voor kanker

Knuffelen is het beste medicijn

In de aanloop naar een eerste behandeling voor kanker krijgen mensen veel moeilijke keuzes voorgeschoteld. Er worden soms vragen gesteld waar je eigenlijk nooit zo bij stil hebt gestaan. Zo kan het voorkomen dat je jezelf in de aanloop op je behandeling afvraagt of het veilig is om je huisdier thuis te verzorgen.

Elke De Klerk
Houdt zich na haar eigen ervaring met Hodgkin op verschillende manieren bezig met verbeteringen van de omstandigheden tijdens kanker. 

Gerelateerde producten

Werpstok hond
Knaagdier speelbal

Dieren die je beter kunt vermijden tijdens je behandeling voor kanker.

 

Reptielen.

 

Mensen met een verlaagd immuunsysteem, en vooral mensen die een stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie ondergaan, kunnen contact met reptielen het best vermijden. Slangen, schildpadden, hagedissen en leguanen dragen regelmatig de salmonellabacterie bij zich. Deze bacterie kan dodelijk zijn voor mensen met een lage weerstand. De bacterie kan enige tijd overleven op objecten die in aanraking zijn gekomen met een dier dat deze bacterie bij zich draagt. Daarom is het onverstandig om reptielen in huis te hebben als je een behandeling voor kanker ondergaat.

 

Kippen en eenden.

 

Mensen met een verzwakt immuunsysteem en vooral de mensen die een stamceltransplantatie ondergaan kunnen het contact met kippen en eenden beter voorkomen. Kippen en eenden dragen vaak de salmonellabacterie bij zich of de campylobacterbacterie.

 

Knaagdieren.


Hamsters, muizen, cavia’s, gerbils en fretten dragen ook regelmatig de salmonellabacterie. Ook al zien zij er gezond uit, voor mensen kunnen er nare gevolgen kleven aan een infectie met deze bacterie zoals diarree, huidinfecties en andere ziektes.

 

 

Andere exotische dieren.


Dieren die doorgaans alleen in het wild voorkomen kunnen niet alleen zeldzame ziektes verspreiden onder mensen met een verlaagd immuunsysteem, ze kunnen ook sneller bijten vanwege hun wilde natuur. Apen, chinchilla’s, primaten en andere exotische dieren kunnen daarom het beste vermeden worden zolang de behandeling duurt en tot enige tijd daarna.

Waar kun je op letten?

 

Als je zorgt voor een dier, vertel je behandelend team er dan over en laat hen weten wat je routine is in de zorg die je op je neemt.

Zo kan je dokter of de verpleging ingrijpen en adviseren als ze te horen krijgen van een handeling die mogelijk gevaar met zich meebrengt.

Het is ook verstandig om de dierenarts te bezoeken voordat je behandelingen van start gaan en navraag te doen over de mogelijke risico’s die het dier bij zich draagt met betrekking tot een verlaagd immuunsysteem.

 

Waar je ook aan kunt denken is om iemand aan te wijzen om de zorg voor je dier over te nemen wanneer je daar niet toe in staat bent vanwege een te lage weerstand, te weinig energie of een ander gevolg van de behandeling.

Het kan voorkomen dat je een periode in het ziekenhuis moet verblijven.

 

Of dat zo zal zijn in jouw geval is niet te voorspellen. Je algehele conditie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, je lichaam kan reageren op een manier die niet altijd te voorspellen is, waardoor er soms plotseling maatregelen genomen dienen te worden.

 

Schrijf de instructies voor de zorg van je dier op.

Hoe vaak en hoeveel voeding krijgt het dier dagelijks, is er sprake van medicatievoorschriften en zo ja welke, en op welke manier doet het dier zijn behoeften? Noteer ook het nummer van de dierenarts.

Ontlasting en urine.


Een aantal ziekten wordt verspreidt door feces (poep) en enkele door urine.
 

 • Plaats een kattenbak niet in de buurt van de plek waar je je eigen eten bereidt of eet.
 • Vraag iemand om een kattenbak dagelijks te verschonen en de uitwerpselen veilig het huis uit te voeren.
 • Wanneer een huisdier een ongelukje heeft en een plasje doet waar het niet hoort, vraag dan aan iemand anders om het schoon te maken. De plek dient goed gedesinfecteerd te worden nadat de ontlasting is verwijderd.
 • Wanneer je toch zelf zorg draagt voor de verschoning van je dier, draag dan waterdichte wegwerp- handschoentjes en eventueel een mondkapje. Was je handen goed nadat je met ontlasting in aanraking bent geweest.
Likken, speeksel en braaksel.

 

Er zijn enkele ziekten die door speeksel overgedragen kunnen worden. Het beste is om likken van je dier te vermijden op wonden en je niet in het gezicht te laten likken.
 

 • Was je huid met water en zeep om jezelf te reinigen van speeksel van je dier.
 • Eventueel braaksel kan het beste door een andere huisgenoot worden gereinigd. Wanneer je daar toch zelf zorg voor draagt, gebruik dan waterdichte wegwerphandschoentjes en was je handen grondig na het opruimen. De plek waar het braaksel terecht kwam moet goed gedesinfecteerd worden.

Aanraking.

 

Sommige bacteriën kunnen worden overgedragen wanneer je een dier optilt of aait. Daarom is het belangrijk om je handen goed te wassen nadat je met een dier hebt geknuffeld.

contact met dieren draagt bij aan de kwaliteit van leven

 

Het therapeutische effect van de omgang met dieren wordt soms verward met een actieve omgang met dieren. Een therapeutische effect wordt echter al bereikt door in de nabijheid van een dier te zijn. Patiënten kunnen bijvoorbeeld rust vinden in de ademhaling, de speelheid, en de rust die een dier uitstraalt. Het heeft een enorm positief effect op het welbehagen en draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven. 

Voorkom infecties bij je huisdier.

 

 

 • Houd je hond zo veel mogelijk binnenshuis. Wanneer je een blokje om gaat met de hond, vermijd dan de ‘spitsuren’, de momenten waarop er juist veel andere mensen en honden zijn. Houd je hond aan de lijn zodat hij niet onverwachts het water in springt of in de bosjes rond kan snuffelen.
 • Katten zouden ook zoveel mogelijk binnen moeten blijven, katten die ook buiten komen zijn geneigd om op vogels, muizen en andere beesten te jagen. Op die manier komt een kat makkelijk in contact met infecties die bekend staan als toxoplasmose: een kleine bacterie die niet zoveel effect heeft op een kat, maar wel ernstige gevolgen kan hebben voor mensen met een lage weerstand.
 • Zorg dat je huisdier geen contact heeft met andere dieren wiens staat van gezondheid je niet kent. Een tijdelijk verblijf in een kennel is om die reden niet raadzaam als je het kan voorkomen.
 • Hondenuitlaatplaatsen en dierenwinkels waar ook levende dieren worden gehouden zijn andere plekken waar je huisdier een nieuwe infectie op kan lopen.

 

Meer manieren om de gezondheid van je dier te optimaliseren en je eigen risico’s te verlagen:

 

 

 • Begint je dier er ziek uit te zien, ga dan direct naar de dierenarts.
 • Voer je dier enkel ingeblikte kwaliteitsvoeding, droog voer of voeding die goed is doorgekookt. Laat het nooit oud of bederfelijke voeding tot zich nemen, geef het geen rauw vlees of het sap van rauw vlees.
 • Zorg dat de vaccinaties van je huisdier up-to-date zijn. Vraag je dierenarts welke vaccinaties er ‘levend’ zijn. (Sommige vaccinaties gebruiken een afgezwakte vorm van het virus.) Vraag je behandelend arts of er risico’s gepaard gaan met deze levende vaccinaties in combinatie met jouw behandeling.
 • Volg de aanwijzing van de dierenarts goed op bij het geven van vaccinaties voor hartworm.
 • Geef je huisdier effectieve medicatie om vlooien en teken te voorkomen en voorkom daarmee dat de ziekten die sommige van deze ongedierten meedragen een effect op jou kunnen hebben.
 • Laat katten onderzoeken op kattenleukemie (FeLV) en immuundeficiëntie (FIV). Deze twee virussen hebben niet veel effect op de gezondheid van je kat maar verlagen wel hun weerstand waardoor zij makkelijker vatbaar worden voor andere infecties die wel schade kunnen berokkenen.
 • Houd je huisdier uit de buurt van de uitwerpselen van andere dieren, afval, gevonden snacks e.d.
 • Laat je huisdier niet uit het toilet drinken en laat het ook niet van stilstaand water buitenshuis drinken.
 • Breng je huisdier niet in contact met andere dieren die ziek zijn of met andere dieren van de straat.
 • Wees alert op tekenen van ongedierte in huis en neem maatregelen om deze tegen te gaan. Voorkom dat je huisdier op muizen of ratten gaat jagen, houd je dier uit de buurt van aangetaste gebieden in huis. Zodra je het ongedierte hebt bestreden, dient de locatie goed gedesinfecteerd te worden.

 

Heupriem voor het uitlaten van de hond
Handboek voor de gelukkige hond
Milde hondenshampoo
Zachte verzorging voor mens en dier

 

Neem extra hygiëne in acht. Was je hondje regelmatig en gebruik milde producten die ook jouw tere huid sparen. Kies voor hypoallergeen en/of  pH-neutrale shampoo's zoals Beau Beau Anti Klit shampoo. Een effectieve manier om geur uit de vacht te halen waar je nu even niet zo goed tegen kunt.
Huisdieren zijn gevoelig voor stemmingen. En als het baasje zich niet zo lekker voelt dan kan je beste vriend ook in een mineur stemming raken. Wil je dat je hond zich veilig voelt dan vind je goede tips's in Cecar Millans gids voor gelukkige honden.  

Sommige dieren vormen een risico tijdens een behandeling voor kanker.

 

Sommige dieren kun je beter vermijden in periode van een behandeling voor kanker, onderaan dit artikel hebben we specifieke dieren omschreven die een groter risico meebrengen.
Uiteraard maakt het ook een groot verschil of je een hondje van de straat een aai geeft of een gezonde hond die thuis wordt verzorgd.

 

Als je niet weet wat de conditie van het dier is en hoe het gesteld is met de hygiëne, dan is het beter om het niet aan te halen. Buitendieren kunnen meer bacteriën bij zich dragen en zijn wellicht niet adequaat gevaccineerd tegen infecties.

 

Een dier in huis wordt vaak goed genoeg verzorgd waardoor het minder waarschijnlijk is dat er problemen zullen ontstaan, zeker wanneer er voldoende voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

 

Als je niet weet wat de conditie van het dier is en hoe het gesteld is met de hygiëne, dan is het beter om het niet aan te halen.


Het wordt niet aangemoedigd om tijdens een behandeling een nieuw huisdier in het gezin op te nemen.
Maar als je moet kiezen tussen een nieuwe jonge pup of een nieuw en gezond ouder dier, dan is het verstandiger om voor de tweede optie te gaan.

 

Dieren van één jaar of ouder zijn sterker en vaak al gevaccineerd en ontwormd.
Jonge dieren zijn vaak ook wat speelser en spelen wat wilder wat soms in een hap of een krab kan resulteren. Dit soort ongelukjes kun je beter voorkomen omdat je lichaam tijdens een behandeling minder snel hersteld en/of vatbaarder is voor infecties.

Ga met je nieuwe dier hoe dan ook eerst even langs de dierenarts voordat je het mee naar huis neemt.

 

Heeft je hond of kat waterige oogjes of een lekkende neus, een hoestje of niest het veel? Verliest je dier plotseling veel gewicht, braakt het of lijdt het aan diarree?Bezoek dan direct de dierenarts.
Er kan sprake zijn van een overdraagbare infectie waar iemand met een verlaagd immuunsysteem ernstige gevolgen van kan ondervinden.

Honden en katten kunnen daarnaast soms ook bacteriën bij zich dragen die hen niet beïnvloeden maar die wel problemen op kunnen leveren voor mensen met een verlaagd immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om meer zorg te besteden aan hygiëne en na het contact altijd je handen goed te wassen.

Dingen waar je goed op moet letten in de omgang met je huisdier.

 

Bijten en krabben

Voorkom beten en krabben wanneer je een behandeling voor kanker ondergaat. Als je een huisdier hebt dat nogal ruw speelt, dan kun je dat beter vermijden totdat je weerbaarheid weer is hersteld. Dat kan enkele weken tot maanden duren na de laatste behandeling.
 

 • Laat de nagels van je hond of kat knippen bij de dierenarts zodat de kans op krabben en krassen wordt verminderd.
 • Mocht je toch gekrabd zijn, maak de wond dan schoon met water en bedek hem met een pleister die met behulp van water los kan komen, totdat de wond een korstje heeft gevormd. Zodra er een kostje op zit is het beter om geen verband meer te dragen.
 • Als er sprake is van roodheid, zwelling of pus rondom de krab, bel dan je behandelend arts direct.
 • Wanneer je huisdier je heeft gebeten en de beet is zo diep dat er sprake is van een bloedende wond, bel dan je dokter direct op. Alle beten dragen het risico van een infectie en het kan nodig zijn om daar antibioticum op toe te passen. Kattenbeten hebben een iets groter risico op het ontstaan van infecties vanwege de vorm van de tandjes die lang en dun zijn waardoor de wond minder makkelijk schoon te maken is.
Extra milde handzeep met pompje
Hygiënischer in een handomdraai

 

Was je handen na ieder contact met een huisdier. Iedere zeep voldoet, maar je wordt waarschijnlijk gelukkiger van een zeep die mild is, geen alcohol bevat, de huid verzacht en met een doseerpompje wordt geleverd. De biologisch vloeibare zeep op basis van aloë vera van Aloebio 50. Voedt, verfrist en kalmeert de huid.

 

Het verschonen van kattenbakken is niet aan te raden voor mensen met een lage weerstand. Kun je deze taak niet aan iemand anders toe vertrouwen? Overweeg dan deze zelfreinigende kattenbak. Middels een handig rol-systeem vang je de inhoud eenvoudig op waardoor je het rondzwevende van schadelijke bacteriën zo veel mogelijk voorkomt.

 

Je maatje is graag bij je

 

Dieren lopen geen risico als gevolg van de behandeling die je krijgt. Gezonde dieren hebben een starke weerstand die hen beschermt tegen eventuele neveneffecten van de behandeling die jij ontvangt. Jouw weerstand is wel erg laag tijdens een bahandeling.

Gelukkig dragen eenvoudige oplossingen bij aan goede hygiëne zodat je met een gerust hart van je huisdier kunt genieten. 

Optimale bescherming van je weerstand tijdens je behandeling voor kanker.

 

 

 • Beperk innig contact zoals kusjes, knuffelen of het dier in bed te laten slapen.
 • Draag waterdichte wegwerphandschoentjes wanneer je een aquarium, een vogelkooi of een kattenbak schoonmaakt. Of wanneer je honden poep opraapt.
 • De bodem van vogelkooien kan het beste dagelijks worden schoongemaakt.
 • Raak de buitenkant van je handschoentjes niet aan nadat je ze hebt gedragen in de omgang met ontlasting. Trek ze uit door een vinger bij de pols in het handschoentje te steken en hem binnenste buiten af te stropen. Was je handen nadien.
 • Was je handen nadat je dieren hebt geaaid, verzorgd, gevoerd of wanneer je ze hebt verschoond. Ook wanneer je handschoentjes hebt gedragen.
 • Was je handen voordat je je eigen medicijnen inneemt of voordat je aan de bereiding van je eigen maaltijden begint.
 • Vraag iemand anders om aquaria of vogelkooien te verschonen.
 • Vermijd contact met dieren die je niet kent, voornamelijk het contact met dieren die geen eigenaar hebben of er ziek uitzien.
 • Vermijd contact met reptielen, of met de kooien en de terraria waarin zij verblijven. Maar ook met de objecten die afkomstig zijn uit hun verblijfplaats.
 • Draag handschoenen wanneer je tuiniert en vermijd het contact met uitwerpselen.

 

Houd je huisdier gezond.

 

Let erop dat de dierenarts maatregelen neemt tegen hartwormen en neem een maatregel voor vlooienbestrijding bij honden en katten. Vraag de dierenarts om te controleren op teken en weet hoe je deze dient te verwijderen en hoe deze te voorkomen.


De rustplaats van je huisdier dient ook zo schoon mogelijk te blijven.

Het kan daarom handig zijn om iemand aan te wijzen om deze taken op zich te nemen.

Kinderen en huisdieren.

 

Een extra waarschuwing is van belang als er ook jonge kinderen in het gezin omgaan met huisdieren. Omdat kinderen veel over de grond kruipen en regelmatig dingen in hun mond stoppen. Als je kind te jong is om de beschreven voorzorgsmaatregelen aan te houden, dan is het wellicht beter om het huisdier tijdelijk ergens anders onder te brengen.

 

 • Wees alert op de omgang van het kind met het dier.
 • Voorkom likken, het delen van voedsel of wild spelen en sta het niet toe.
 • Voorkom dat kleine kinderen de speeltjes van het huisdier in de mond stoppen. Of wees alert dat het kind de vingers niet in de bek van het huisdier stopt.
  Was hoe dan ook regelmatig hun handen, vooral na het spelen met dieren en voordat ze aan tafel gaan.
 • Houd je kind zoveel mogelijk uit de buurt van wilde dieren, straatdieren of andermans huisdieren.

 

Auteur: Elke De Klerk

Redactie: Tonnie van Hintum

Datum: 3 oktober 2018
Gebruikte bronnen: American Cancer society, kanker.nl, kanker.be.


 

Zelfreinigende kattenbak
Catscan trui
Mewgaroo trui met buidel voor de kat
Slim bekeken van de huiskat

 

Katten zijn een van de eerste dieren die zich welkom mochten voelen binnen in huis. Ze zijn dan ook graag bij mensen en op hun beurt houden mensen ook van katten. Ondanks hun, soms eigenwijze gedrag. Wil je je liefde voor katten uitdragen en meteen een glimlach op het gezicht van het ziekenhuis personeel toveren? Dan is de Catscan trui helemaal ouw ding
Of verhoog het knuffelplezier door de trui van MEWGAROO met een buidel waarin je kat zich helemaal in kan nestelen. Let op, het is niet toegestaan om katten in het ziekenhuis mee te smokkelen ;-)

Total Cat Mojo