Huidverzorging bij kanker

 

Je dagelijkse beauty regime komt waarschijnlijk al snel onder een vergrootglas te liggen. Bevatten je reguliere producten metalen, parabenen, alcohol of zeep?
Dan kun je ze tijdens je behandeling beter niet gebruiken.


Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven beschikbaar: zachte producten die de huid voeden en verzorgen op een natuurlijke manier.
Bijkomend voordeel is dat je na een poosje eigenlijk niets anders meer zou willen. 

 

Chemotherapie tast snel delende cellen aan.
Ook normale cellen groeien soms snel. Zoals je haarcellen en de cellen van het slijmvlies dat je mond bekleed. Ook je huid bevat veel snel delende cellen. 

 

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De kiemlaag produceert continu nieuwe cellen en duwt deze naar het oppervlak. Daar verharden ze en vormen ze uiteindelijk de hoornlaag. De cellen in de buitenste laag verlies je ongemerkt de hele dag door. 

 

Tijdens chemotherapie worden er minder nieuwe cellen aangemaakt. Daardoor wordt de huid dunner, droger en kwetsbaarder.
Als gevolg daarvan kan bijvoorbeeld je teint veranderen. Sommige patiënten zien er daardoor wat grijs of geelachtig uit. Ook nagelriemen worden droger en kunnen scheurtjes vertonen. Nagels groeien minder snel, zijn brozer en kunnen in sommige gevallen zelfs uitvallen.

De huid is het grootste orgaan en beschermt je o.a. tegen infecties.
Als je huid en je immuunsysteem kwetsbaarder worden dan vormen risico’s van infecties door een wond of wondje een groter aandachtspunt.

 

Goede huidverzorging is essentieel en komt zowel van binnen als van buiten.
Help je huid door goed te eten en te drinken en gebruik voedende, vochtinbrengende producten om je huid soepel en zacht te houden.

Over: het effect van 
chemo en bestraling op de huid. 
En: hoe je het herstel kan bevorderen.

Huidverzorging:
Het lijkt een klein aandachtspunt naast alles waar je mee geconfronteerd wordt in geval van een kankerdiagnose. Toch, zul je gedurende de behandeling merken dat het verstandig is om hier extra aandacht aan te besteden.

Elke De Klerk
Houdt zich na haar eigen ervaring met Hodgkin op verschillende manieren bezig met verbeteringen van de omstandigheden tijdens kanker. 

Gerelateerde producten

Download nu het gratis e-boek 'Chemotherapie en ik' voor meer informatie over chemotherapie. 

 


 

Bel de gratis Kanker.nl Infolijn 


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels? Dan kun je bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 
0800 - 022 66 22

Mag je de huid insmeren bij radiotherapie?

 

Deze vraag wordt vaak gesteld. Tijdens en na bestraling heeft je huid het zwaar te verduren. Zachte verzorging, vooral op de bestraalde plek, is ook in geval van bestraling de beste keuze. 

 

Toch kan je radiotherapeut je vragen om tijdens de periode van bestraling géén zalf of crème te gebruiken.
Reguliere crèmes bevatten soms metalen die de effecten van de bestraling zouden kunnen schaden. Een andere reden heeft te maken met de stift-markeringen die op de huid worden afgetekend. De nauwkeurigheid van deze lijnen zou door het gebruik van crèmes kunnen verminderen.

Bespreek deze condities met je arts.
Mag je smeren? Kies dan voor zachte, voedende producten zonder parabenen, parfum, alcohol of zeep.
 

Radiotherapeuten geven regelmatig het advies om PH-neutraal, gezuiverd en parfum vrij talkpoeder te gebruiken voor huidverzorging.
De talkpoeder verlicht jeuk en verkoelt de huid. Let op, babypoeder bevat vaak veel parfum en is daardoor minder geschikt. 
 

Na de behandelingen met radiotherapie volgt het advies om je huid regelmatig tot vaak in te smeren met zachte, natuurlijke en kalmerende producten die het herstel van de huid bevorderen. 

Wat zit er in de verzorgingsproducten van SELF?

 

 • Allantoine bevordert het genezingsproces van de droge gevoelige en beschadigde huid, maakt de huid zachter en vermindert huidirritatie.
   
 • Vitamine F zorgt voor een goede hydratatie en herstelt de droge ruwe huid. 
   
 • Vitamine E versterkt de huidbarrière. 
   
 • Hoge concentratie aan vetzuren herstelt en beschermt de droge huid. 
   
 • Anthraquin werkt pijnstillend en doodt bacteriën en schimmels. 
   
 • Sterolen & polysaccharides hebben een anti-ontstekende werking, kalmeren de huid en verminderen irritaties.
   
 • Squaleen helpt bij de opname van voedingsstoffen door de huid. 
   
 • Vitamine B vermindert roodheid en behandelt huidproblemen. 
   
 • Laurinezuur uit kokosolie werkt antibacterieel en ontstekingsremmend.

Zijn deze ingrediënten veilig te gebruiken?

 

Ja, SELF voorziet in een lijn van zachte, natuurlijke verzorgingsproducten die de huid hydrateren en voeden. Deze stoffen worden verwerkt in crèmes en hebben een gunstig effect op de conditie van de huid. Bovendien blijven de concentraties binnen de grenzen van de dagelijkse maximum hoeveelheid die wordt aangehouden bij anti-kankerbehandeling.

Je kunt SELF testen door gebruik te maken van de beschikbare testflacons. Zo hoef je het product niet per sé aan te breken na aankoop. Test een product op één pols en laat het enige tijd intrekken. Je voelt snel het verschil tussen beide polsen waardoor je met gerust hart het product kunt gebruiken.

Huidbalans in de verdrukking

 

Tijdens een  antikanker behandeling verliest de huid snel elasticiteit en houdt moeilijker vocht vast. Help je huid door voldoende te drinken en verstandig te smeren. Vermijd reguliere producten die de huid vaak nog verder uitdrogen.
Stap (tijdelijk) over op natuurlijke en zachte producten.  

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door SELF.
SELF verzorgt regelmatig workshops in ziekenhuizen in België en leert mensen hoe zij een goede huidverzorging tijdens chemotherapie of bestaling kunnen bereiken. Vraag bij twijfel altijd advies aan je behandelend arts. 

Datum: 1 mei 2019

 

Auteurs: Suzenne Snijders, Elke De KLerk en Isabelle Ulenaers

 

Redactie: Tonnie van Hintum

Ntuurlijke Lip Balsem
Zachte verzorging voor de kwetsbare huid

 

Droge lippen? Smeer je lippen tijdens een behandeling meerdere keren per dag royaal in. Gebruik een balsem die alleen door jou en alleen voor je lippen wordt gebruikt. Lipbalsem van SELF smelt op je lippen en voedt ze grondig. Deel ook je huidcrème of lipbalsem niet met anderen.
SELF ontwikkelde speciaal voor mensen met een kwetsbare huid door chemotherapie en bestraling een rijke Body Butter die de huid intens voedt.  De 100% natuurlijke bestanddelen zorgen voor een optimaal herstel en evenwichtige vochtbalans bij ieder gebruik. 

Tips voor een optimale huidverzorging

 

 • Gebruik lauwwarm water om te wassen. Dep de huid droog in plaats van te wrijven. 
   
 • Vermijd gewone zeep, deze droogt de huid vaak uit. Gebruik in plaats daarvan milde en natuurlijke reinigingsproducten. 
   
 • Vermijd scrubs, exfoliëring of peeling. Wees extra zacht voor je huid. 
   
 • Maak gebruik van een dag- èn nachtcrème om de huid zo soepel en gehydrateerd mogelijk te houden. 
   
 • Gebruik zonnebrandcrème SPF30 of hoger en bedek de huid op zonnige dagen. De huid is extra gevoelig voor zonlicht tijdens een behandeling. 
   
 • Vermijd verzorgingsproducten die alcohol bevatten. 
   
 • Gebruik hypoallergene producten (veilig te gebruiken bij gevoeligheid voor allergische reacties) zijn doorgaans geschikt voor mensen met een gevoelige huid. 
   
 • Drink voldoende water, ons lichaam bestaat voor 60% uit water en een gezonde huid start van binnenuit. 

Isabelle’s missie


Isabelle creëerde de huidverzorgingslijn SELF, nadat zij werd geconfronteerd met de uitdagingen die komen kijken bij de verzorging van een probleemhuid.
Zelfs aangereikte middelen bleken nog te veel belastende ingrediënten te bevatten.

Ze ontwierp een verzorgingslijn die 100% natuurlijk en zacht is voor de huid.

 

Isabelle levert nu regelmatig producten aan mensen die een kankerbehandeling ondergaan.

 

Verzorging van SELF heeft een gunstig effect op het herstel van de huid.
SELF bevat veel vitaminen en ingrediënten die de huidbalans verbeteren. Vrij van chemicaliën, alcohol of parabenen. Alles wat in het potje gaat is puur natuur en verpakt in recycleerbare materialen.

SELF is dierproefvrij, vegan, staat in dienst van mens en natuur maar vooral van de probleemhuid die om zachte verzorging vraagt. 

Een levenstijl vol SELF momentjes


"SELF is meer dan alleen een product in een potje. Het is een levensstijl, het staat voor zorgen voor jezelf. Spijtig genoeg zijn er elke dag mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben en chemotherapie moeten ondergaan. Bij SELF willen we iedereen steunen die momenteel een moeilijke tijd meemaakt. Omdat we merken dat veel mensen met vragen zitten over huidverzorging en hoe je zorg voor jezelf draagt bij chemo en kanker, geven we nu ook workshops in ziekenhuizen."


Issabelle oprichtster van SELF

Helemaal voor jezelf of juist om weg te geven

 

Een dagcrème die de hele dag effectief is, zich goed verdeeld en subtiel geurt zonder de toepassing van parfums. SELF producten worden om veel redenen geprezen. Mensen die eenmaal overstappen op SELF blijven tevreden over de kwaliteit.
Ben je op zoek naar een lief gebaar waarmee je iemand die door kanker is geraakt echt een gunst verleent? Kies dan voor een huid verzorgingspakket. Het is vaak niet het eerste waar men bij stilstaat en dat terwijl goede verzorging van grote meerwaarde is.  

Hoe zal mijn huid herstellen na de behandeling?

 

Je huid herstelt zich over het algemeen goed na afloop van een chemotherapie of bestraling. Toch kan het maanden tot jaren duren voordat de normale conditie weer is bereikt. Droogheid, een verharde huid, verkleuring of andere klachten kunnen nog lang een rol spelen. 

 

Blijf daarom lief voor je huid en bevorder het herstel door voldoende te drinken, verstandig te smeren en gezond te blijven eten. 


 

Sooth huidverzorging bij chemotherapie

Huidverzorging bij chemotherapie

 

Sooth Face & Body Crème is een 100% natuurlijke, vegan crème vol ingrediënten die helpen je huid gezond te houden of te herstellen tijdens chemotherapie behandelingen. Sooth helpt bij het verlichten van klachten zoals jeuk en maakt een strakke huid voelbaar zachter.

Sooth huidverzorging bij chemotherapie

Huidverzorging bij chemotherapie

 

Sooth Face & Body Crème is een 100% natuurlijke, vegan crème vol ingrediënten die helpen je huid gezond te houden of te herstellen tijdens chemotherapie behandelingen. Sooth helpt bij het verlichten van klachten zoals jeuk en maakt een strakke huid voelbaar zachter.

Sooth huidverzorging bij chemotherapie

Huidverzorging bij radiotherapie

 

Pelsan is een huidherstellende crème  van Principelle die speciaal is ontwikkeld voor de vochtarme huid als gevolg van hitte of na bestralingstherapie.

 

Pelsan bevat geen metaalionen in zijn samenstelling en kan regelmatig wel tijdens radiotherapie worden gebruikt.