De wintermaanden zijn vaak knus en gezellig, maar ook donker en koud.
Geniet jij hier van of vind je het moeilijk deze periode door te komen?

 

Een dagelijkse wandeling is essentieel voor mijn humeur

 

ELKE (39, WIA): Elke zorgt dat ze ook in de wintermaanden blijft bewegen en naar buiten gaat. ‘Een dagelijkse wandeling is essentieel voor mijn humeur.
Door beweging en door frisse lucht in te ademen maak ik mijn hoofd leeg.

Vroeger was ik een liefhebber van de zomer, maar sinds mijn behandelingen tegen kanker kan ik niet goed meer tegen de hitte. 
 

Ik ben geen ochtendmens en neem graag de tijd. De winterse duisternis past prima bij een rustige start van de dag.
Bovendien hoef ik de drukke ochtend- en avondspits niet door. Ik werk namelijk vanuit huis. Het is voor mij juist een uitdaging eropuit te trekken en niet thuis te kluizenaren.

In huis maak ik het gezellig met wat kaarsjes. Een warme appeltaart uit de oven helpt ook aanzienlijk tegen een eventuele winterdip.’

 

Hoe kom jij de winter door?

 

Geniet jij van de wintermaanden of kunnen ze voor jou niet snel genoeg voorbij zijn? We vroegen het aan Elke, Mickey en Vera. Praat ook mee over dit onderwerp. 

UWV PERSPECTIEF
Steeds vaker blijven mensen met kanker doorwerken of keren snel na de behandeling terug naar het werk. Wat is daarbij belangrijk? Het magazine van het UWV geeft een kijkje in het leven van werken met een beperking.

Gerelateerde producten

Geef kanker een gezicht
TOEPASSELIJKE KAART

Door uit mijn comfortzone te stappen merk ik dat het winterse weer minder impact op mij heeft. 

 

MICKEY (28, WAJONG): Voor Mickey is een fijne omgeving belangrijk. ‘De zomer en winter staan met elkaar in contrast. Ik vind het logisch dat we dan anders in ons vel zitten en andere behoeftes hebben.

 

In de winter blijf ik vaker binnen. Een prettig en opgeruimd huis waar ik me thuis voel is dan extra belangrijk om deze maanden door te komen. In bed blijven liggen is verleidelijk. Ik vergroot mijn comfort door juist uit mijn comfortzone te stappen.

Dit doe ik door vroeg op te staan en de dag te beginnen met een koude douche. Ik merk dat het winterse weer daardoor minder impact op mij heeft.

 

Een buitenactiviteit doet me ook erg goed. Of als het regent gewoon op de fiets stappen. Tijdens de feestdagen ben ik meer gespannen. Ik probeer dan dicht bij mezelf te blijven en me er niet door te laten leiden. Ik houd van gezellig samenzijn, maar niet van verplichte gezelligheid. Het helpt om zelf een leuke avond te organiseren voor vrienden en familie.’

 

 

 

 

Ook op de dagen dat ik niet werk ga ik even naar buiten

 

VERA (30, ZIEKTEWET): Vera houdt absoluut niet van regen en kou, maar komt de wintermaanden toch redelijk door. ‘Ik zorg dat ik bezig blijf en me niet verveel. Ik maak veel spullen op mijn naaimachine, dat geeft me energie en ik word er blij van. Ook vind ik het heerlijk om te rommelen in huis. Ik vind het leuk om na te denken over een nieuwe inrichting of dozen met spullen van vroeger uit te zoeken. 

 

Ik werk 2 dagen per week in een winkel. Ik geniet van het contact met collega’s en klanten en voel me daardoor niet eenzaam. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik ook even naar buiten ga op de dagen dat ik niet werk. Dan maak ik een wandeling, doe boodschappen of drink iets met een vriendin in de stad.

 

De buitenlucht zorgt ervoor dat ik me weer wakker en fit voel. 

In de wintermaanden heb ik meer moeite om mijn bed uit te komen. Ik zet mijn wekker daarom altijd op hetzelfde tijdstip: 7.30 uur.
Behalve in het weekend, dan slaap ik lekker uit.’    

Heupriem voor het uitlaten van de hond

Datum: 20 jan 2020

Auteurs: Elke De Klerk, Vera & Mickey

Redactie: UWV Perspectief


Beeldmateriaal: UWV Perspectief


 

Eboek Chemotherapie en ik
Een dagelijkse wandeling is essentieel voor mijn humeur.

 

"Tijdens de behandelingen was het fijn als er iemand met me meeliep en ook in de maanden ne de behandeling kon ik echt niet zo ver lopen. Juist daarom vind ik het heerlijk om nu alleen door een ommetje door het park te maken."

Hoe ervaar jij de wintermaanden? Herken jij jezelf in de verhalen van Vera, Elke en Mickey? Reageer op de website van Persectief UWV