De uitdaging

 

“Kom jij niet in aanmerking voor een WMO-aanrecht?”, vraagt Francien.

“Een WMO-aanrecht?” Emmie heeft er nog nooit van gehoord.

Zij heeft een open keuken die overgaat in de woonkamer. Ze vindt het aanrechtblad wat te laag en door de onderkastjes kan ze niet zittend werken.
 

Emmie’s vriendin legt haar uit dat zij misschien in aanmerking kan komen voor een gedeeltelijke vergoeding uit de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, of de WLZ, Wet Langdurige Zorg, voor een aangepaste keuken.

 

Het zou mooi zijn als ze daarvoor in aanmerking kan komen. Aangezien Emmie lijdt aan een chronische vorm van kanker zou een financiële steun welkom zijn, zodat zij daarmee de keuken toegankelijker kan maken.

 

Francien vertelt haar dat er bedrijven zijn die een zogenaamde ‘hoog-laagaanrecht’ kunnen leveren. Daarvan kan het aanrechtblad met kookplaat en spoelbak hoger of lager ingesteld worden en is de spoelbak minder diep. Emmie kan het aanrecht dan zelf met een handslinger op de gewenste werkhoogte installeren. Ze zou het zelfs zittend kunnen doen, want zo’n hoog-laagaanrecht heeft geen onderkastjes.

Een dergelijk aanrecht kan ook met een elektrische verstelling worden geleverd. Dat is wat duurder maar wel praktischer voor Emmie’s gezin.  

Emmie's kijk op:
de keuken

Emmie en haar vriendin Francien praten onder het genot van een kopje thee over al die hulpmiddelen voor de keuken die het leven aanmerkelijk veraangenamen. Of het nu gaat om een eetlepel die je makkelijker kunt vasthouden of een elektrische hakmolen voor het snijden van de groenten, het bestaat allemaal!

“Maak eens een wensenlijstje”, zegt Francien. Op het internet zijn veel leveranciers te vinden. 

Paul Seesink
Denkt in creatieve oplossingen daar waar anderen obstakels ervaren. Met passie deelt hij zijn geniale inzichten om lotgenoten de helpende hand toe te steken.

Maak het jezelf makkelijk


Neuropathie is een veelvoorkomende aandoening die door chemotherapie veroorzaakt kan worden. Het is een andere naam voor zenuwschade en veroorzaakt klachten als pijn in handen en voeten. Door deze klachten is het lastiger om bepaalde handelingen uit te voeren. Denk aan: het losmaken van knoopjes, het gebruik van potlood of pen, snijden, knippen, vasthouden van bestek of het bedienen van je telefoon. Mensen die belemmerd worden in het uitvoeren van deze (alledaagse) taken merken vaak op dat ze het gevoel hebben dat hun wereld een stuk kleiner wordt. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar. Klik op de plaatjes om te zien waar je bijvoorbeeld ergonomisch bestek kunt vinden, of een handige snijmachine voor het fijne snijwerk.

 

Hulpmiddelen voor koken en eten

 

Francien en Emmie praten onder het genot van een kopje thee verder over al die hulpmiddelen die verkrijgbaar zijn en het leven aanmerkelijk veraangenamen.

 

Of het nu gaat om een eetlepel die je makkelijker kunt vasthouden of een elektrische hakmolen voor het snijden van de groenten, het bestaat allemaal.


“Maak eens een wensenlijstje”, zegt Francien.
Op het internet zijn veel leveranciers te vinden.

Gerelateerde producten

Ergonomisch bestek

Branddeken

 

Emmie heeft er sinds kort een in de keuken. Zo’n brand- of brandblusdeken is belangrijk voor elke woning maar het was er gewoon niet van gekomen om er een aan te schaffen.
Een vlam in de pan kan al snel een kleine beginnende brand veroorzaken; een branddeken ontneemt de vlammen zuurstof waardoor ze snel doven.

Een brandblusdeken moet voldoen aan de Europese norm (EN 1869). Het is aan te raden om de gebruiksaanwijzing direct na aanschaf goed door te lezen.

 

Bedenk wel dat een brandblusdeken niet bedoeld is bij het gebruik van bakolie of frituurvet!


Daarvoor gebruik je een vetbrandblusser in brandklasse F of een schuimvetbrandblusser (ABF).
Deze laatste is geschikt voor meerdere soorten branden. Laat je goed adviseren!

Princess hakmolen
Creatieve oplossing voor veilig koken


Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer je weerstand erg laag is, vormen kleine wondjes een groter probleem dan normaal. Kleine wondjes kunnen infecties veroorzaken waar het lichaam geen antilichamen voor kan produceren. Het is daarom van belang dat je jezelf adequaat beschermt voor brandwondjes, krasjes, schaafwondjes enz.

 

Lange handschoenen kunnen je bijvoorbeeld beschermen tegen de hitte van een oven of pan op het vuur. Door de brede vingers zijn ze vaak makkelijker aan te trekken bij klachten van neuropathie. Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een wondje oplopen, behandel deze dan zorgvuldig. Gebruik geen pleisters die stevig aan de huid plakken op een tere huid. Kies in plaats daarvan voor steriele gaasjes en rekverband. 

Emmie moet extra goed opletten bij het snijden van groenten en fruit.
Ze is niet alleen door haar aandoening maar vooral ook door de behandeling ervan wat onhandiger in de keuken dan voorheen.

Ook hitte en kou zijn nu lastiger in te schatten omdat haar zenuwen zijn aangetast door de behandeling.

Van een vriend kreeg Emmie armlange overhandschoenen die eigenlijk voor de barbecue zijn bestemd.

 

Ze beschermen haar tegen spetters en hitte.
Door de losse vingers heeft ze voldoende grip om een deksel op te lichten of een ovenschaal vast te grijpen. De leren handschoenen kan Emmie overigens makkelijker aantrekken dan de siliconen handschoenen.

Lucht reiniging filter
Extra lange hittebestendige handschoenen

Stoffige boel


Het is niet te zien in Emmie’s keuken, maar op de radio hoorde ze wat over fijnstof.
Door bakken, braden, wokken of de open haard, blijven kleine stofdeeltjes in de woning hangen en dat kan tot een slecht binnenmilieu leiden.

Een te veel aan fijnstof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Een goede ventilatie is dus onontbeerlijk in een open keuken zoals die van Emmie.
Naast ventilatieroosters is een goed werkende afzuigkap boven de kookplaat eveneens een vereiste.

Francien zag laatst in een tv-programma dat fijnstof door koken serieus moet worden genomen. Ze heeft toen zelf maatregelen genomen.

Zo vertelt ze dat er een app bestaat waarmee je gewaarschuwd kan worden voor te hoge concentraties fijnstof, bijvoorbeeld als gevolg van een hoge verkeersconcentratie in de straat.

Als Francien thuis zo’n melding krijgt dan sluit ze ramen, deuren en de ventilatieroosters. Er zijn ook diverse apparaten beschikbaar waarmee je de luchtkwaliteit binnen kunt meten.


Francien vertelt Emmie eveneeens dat ze ook moet opletten waarmee ze bakt.
“Liever wokolie dan roomboter en dan bij voorkeur in een pan met een antiaanbaklaag”, zegt ze.

“Alles wat snel verbrandt veroorzaakt fijnstof en met enkele simpele aanpassingen voorkom je concentraties ervan.”

Fijnstof meter
Een gezond binnenklimaat

 

Om fijnstof in huis te meten bestaan er verschillende apparaten die de concentratie van fijnstof nauwkeurig weer kunnen geven. Er bestaan ook speciale luchtfilters die de lucht in je woning zuiveren van stof, bacteriën, haren, fijnstof en meer. Klik op de afbeeldingen om deze apparaten te vinden. 

Ben je benieuwd welk programma Francien bekeken heeft? Via deze link kun je deze uitzending zelf eens bekijken. Wees je bewust van fijnstof en de gezondheidsrisico’s. Kook verantwoord en nooit te heet. 

Bij het afscheid vraagt Emmie haar vriendin om haar te helpen bij het bellen naar de gemeente over die Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Want na een uurtje praten is Emmie alweer op en doet ze graag een kort dutje voordat ze aan het bereiden van de maaltijd gaat beginnen. 

 

Zo kan Emmie straks weer wat meer energie opbrengen en veilig in de keuken aan de slag.

 

Slim bekeken Emmie!

 

Vergoedingen voor hoog-laag keukens


Hoog-laagkeukens zijn er in verschillende uitvoeringen. Net als normale keukens variëren dergelijke keuzes aanzienlijk in prijs. Een vergoeding die voorkomt uit een WMO- of WLZ-regeling dekt meestal slechts een deel van de kosten die met de installatie van een dergelijke keuken gepaard gaat. Bovendien kan een aanvraag een ingewikkelde procedure zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO.

Emmie houdt van koken, het is het moment van de dag waarop zij even aan iets anders dan haar ziekte kan denken. Ze vindt het heerlijk om te experimenteren met de gezonde gerechten uit de kookboeken die zij van haar kinderen kreeg. Kookboeken die speciaal voor kankerpatiënten zijn geschreven. Ze haalt er enorm veel kennis uit, bijvoorbeeld over het verschil in textuur of het vermijden van sterke geuren, zonder dat ze hoeft in te leveren op smaak. 

 

Voor en na een behandeling vult Emmie haar siliconen ijsvormpjes met een recept van fruit en yoghurt. De koude gezonde snack verzacht de binnenkant van haar mond, vooral in die eerste week na een chemotherapie een luxe die ze niet meer kan missen. 

Kookboek voor mensen met kanker
Zoku Classic ijsjes maker
Een andere kijk op eten met plezier


Vind kookboeken die speciaal geschreven zijn voor mensen die een antikankerbehandeling ondergaan. Vol tips afkomstig van ervaringsdeskundigen, diëtisten en artsen. Bedoeld om het eetplezier te vergroten ondanks verschillende klachten die je kan ervaren waardoor je juist minder eetlust hebt. Koude snacks zoals ijsjes kunnen heel prettig zijn wanneer je pijn hebt in je mond door de aantasting van het mondslijmvlies door chemotherapie. Maak zelf ijsjes met verse ingrediënten die je lekker vindt.

Emmie’s ergotherapeut zou haar natuurlijk ook kunnen adviseren over hulpmiddelen met het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen (NKH) of de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH). Emmie vindt het ook fijn om op KankerEnIk.nl rond te neuzen en handige tips op te doen. 

 

Als Francien de handschoenen ziet moet ze wel een beetje lachen. Totdat Emmie haar vertelt waarom ze zo belangrijk voor haar zijn.

 

“Goed van je”, oordeelt Francien, “maar heb je ook een branddeken?

Gewoon, voor het geval dat...” 

Auteur: Paul Seesink
Redactie: Raphael De Klerk, Agnes Nienhuis

Datum: 28 augustus 2019

Download nu het gratis e-boek 'Chemotherapie en ik' van KankerEnIk.nl en gebruik de tips die daarin zijn beschreven.

 

BEL DE GRATIS KANKER.NL INFOLIJN 


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels? Dan kun je bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 
0800 - 022 66 22

Lees meer in Emmie's kijk op:

Lees meer in Emmie's kijk op: