De uitdaging

 

Douchen is voor Emmie een telkens terugkerend drama.

Maar ja, ze kan ook moeilijk afstand doen van die overtollige tweede wastafel.
Wat moet ze laten doen aan die vloer?
Hoe kan ze zich weer veilig voelen in huis en dingen zélf doen?

Hoe kan Emmie weer méér zijn dan haar handicap? Een waardevol leven leiden, liefst in haar eigen vertrouwde woning en omgeving?

Emmie's kijk op:
de badkamer 

Morgen als haar hulp komt wordt het weer een getob in de badkamer. Die mevrouw van Maatschappelijke Ondersteuning heeft gezegd dat het er veel te vol staat en het toilet te laag is. Ze zei dat Emmie zich nergens goed aan kan vasthouden en dat er meer mensen verongelukken door vallen in huis dan door het verkeer buiten.

 

Hoe kan ze zich weer veilig voelen in huis en dingen zélf doen? Hoe kan Emmie weer méér zijn dan haar handicap? Een waardevol leven leiden, liefst in haar eigen vertrouwde woning en omgeving?

Paul Seesink
Denkt in creatieve oplossingen daar waar anderen obstakels ervaren. Met passie deelt hij zijn geniale inzichten om lotgenoten de helpende hand toe te steken.

Simpel doch effectief
 

Je hoeft niet je hele toilet te vervangen om hem (tijdelijk) comfortabeler te maken. Toiletverhogers en armleuningen bieden al snel de ondersteuning die gedurende een intensieve behandeling goed van pas komt.
Wij kennen de obstakels in het kleinste kamertje. Daarom zochten we voor jou deze handsproeier erbij. Eenvoudig aan te sluiten op de kraan van de wastafel. De wandhouder plaats je gewoon binnen handbereik naast het toilet.

 

Een toilet zonder zorg

In de badkamer zou Emmie haar toilet om kunnen bouwen tot een zorgtoilet.
Ze kan een aangepaste toiletbril laten monteren met een grotere zitting die haar meer steun en evenwicht kan bieden. Vooral bij het opstaan na een toiletbezoek heeft Emmie ondersteuning nodig. Toiletsteunen zijn er gelukkig in diverse soorten en maten.
 

Een chemotherapie kan de huid dermate gevoelig maken dat zelfs toiletpapier te ruw aanvoelt.
Een toiletbril met een onderdouche is dan geen overbodige luxe. Dergelijke toiletbrillen zijn uitgerust met een bidet zodat men zichzelf makkelijk kan reinigen.

 

Emmie vond op KankerEnIk.nl ook handsproeiers die eenvoudig aan de kraan van de wastafel gekoppeld kunnen worden. Voor haar is dát de ideale tussenweg.
Het is een stuk goedkoper en doet zijn werk!

Gerelateerde producten

Toiletbril verhoging met inklapbare armleuningen

Een kantelende spiegel

 

Emmie wist helemaal niet dat er ook kantelbare spiegels bestaan.

Zo is daar de kantelbare spiegel van bijvoorbeeld Delabie. Deze is voorzien van scharnieren, waardoor een rolstoelgebruiker of zittend persoon, de spiegel gemakkelijk 20 graden kan laten kantelen.

Download nu het gratis e-boek 'Chemotherapie en ik' van KankerEnIk.nl en maak gebruik van de vele tips die daarin zijn beschreven.

 


 

Bel de gratis Kanker.nl Infolijn 


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels? Dan kun je bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 
0800 - 022 66 22

Handgreep chroom toilet
Kraan met lange uitloop
afgestemd op gemak

 

De prachtig vormgegeven wastafel van Jika is geschikt voor zittend wastafelgebruik.  De ergonomische wasbakvorm is voor een zittend lichaam ontworpen en vergemakkelijkt het gebruik van de wastafel. De typische smalle wasbakrand vergroot het volume van de wasbak.
Combineer je wastafel met een kraan die is voorzien van een lange uitloop. Vooral handig wanneer je last hebt van krachtverlies in je handen of moeite hebt met het strekken van je armen. 

Een wastafel die goed zit

Emmie zou het fijn vinden als ze aan de wastafel zou kunnen zitten. Nu kan dit niet. Haar wastafel is te diep en de zwanenhals of sifon van de afvoer zit in de weg. Zij zou kunnen kijken naar een z.g. rolstoelwastafel in combinatie met een terugliggende sifon.

 

Daarbij dient een kraan met lange handel en lange uitloop te worden toegepast anders kan Emmie zittend de kraan maar moeilijk bedienen.

Delabie Kantelbare spiegel met lange hendel.
GriP Antislip Coating
goede Kijk op badkamercomfort

 

De kantelbare spiegel van Delabie is voorzien van een ergomisch vormgegeven lange hendel waarmme je de spiegel makkelijk naar je toe kunt kantelen. 

Wastafel voor zittend gebruik

Auteur: Paul Seesink
Redactie: Raphael De Klerk

Datum: 6 okt, 2018

Slipvaste vloer en wanden


Emmie is geadviseerd de vloertegels te vervangen door een antislipvloer.

Een naadloze afwerking van plint tot in het putje. Een PVC-vloer die buigbaar is en daardoor geschikt om een z.g. sanitair plint, een hol plint, te maken.

 

Het materiaal is voorzien van carborundum en daardoor slipvast, óók wanneer Emmie op de natte en gladde vloer staat. De PVC kan tot om de rand van de afvoerput worden gebogen, waardoor een totale waterdichte badkamervloer ontstaat.

Een vloer die, dankzij de holle plinten, goed schoongemaakt kan worden.

 

Emmies adviseur stelt voor om de betegelde wanden af te werken met volkérn-platen uit één stuk. Nieuwe leidingen kunnen erachter weggewerkt worden.
Geen vieze voegen en nare luchtjes meer en … gemakkelijk te reinigen!


Een minder radicale en voordeliger oplossing is om de tegelvloer van een antislipcoating te voorzien.

Daarbij kunnen stucwanden worden afgewerkt met een afneembare lak of een gladde coating. Schimmelvorming in de naden is verleden tijd.

Wellness Douchemat
Douchematjes en vloercoating

 

Verwen je voeten zonder acrobatische inspanning! De noppenstructuur van deze Wellness Douchemat masseert je voeten en met het speciale borstelmatje behandel je de tenen doelgericht. Door de structuur aan de onderkant blijft het matje op zijn plek. Op zoek naar een coating die de hele badkamervloer slipvast maakt?  
De transparante, bijna onzichtbare GriP AntiSlip badkamerset zorgt ervoor dat je bad of douche permanent slip- en valveilig zijn. Eenvoudig zelf aan te brengen, makkelijk te reinigen en verwijderbaar zonder restjes. Voel je weer veilig en zeker in je badkamer!

Staande houden in de douche

Emmie zag laatst bij haar vriendin, Fatima, de badkamer met een gewone vierkante douchecabine. Emmie heeft, net zoals veel mensen, de gewoonte om met de rug of juist

precies andersom naar douchestang en -kraan te staan.

 

Bij Fatima zijn douche en mengkraan overhoeks geplaatst. Daardoor staat zij automatisch diagonaal in de douchecabine en heeft zij letterlijk meer armslag.

 

Emmie wil ook wel eens zittend douchen en denkt aan een douchestoel. Fatima ook, maar die zag niets in een losse en veel ruimte innemende stoel.

Zij koos voor een opklapbare zitting aan de wand en voor het staande werk twee royale en stevige wandgrepen.

 

Emmie vond het een slim idee, hoewel zij dan graag een zitting wil met een opklapbare rug en armleggers, maar niet al te duur. Aidapt heeft een goed assortiment, en past binnen haar budget.

 

Aidapt douche stoel opklapbaar
Handgreep Douche Chroom
Zittend douchen bespaart je energie

 

Aidapt heeft diverse douche zitjes in het assortiment. Emmie zoekt een betaalbare veriant met armleuningen. Deze douchestoel spreekt haar aan. Na het douchen klapt ze hem op en hebben haar huisgenoten er geen last van. 

De badkamer is vaak de ruimte waarin mensen uitgleiden of duizelig kunnen worden. Handgrepen zijn een echte aanrader en maken de badkamer een stuk veiliger!

Veilig licht!

Gezien de vochtige omgeving zijn lampen van goede kwaliteit een vereiste.
De verlichtingsarmaturen dienen stof- en spatwaterdicht te zijn.

Hier komt de IP-waarde, de Ingress Protection, om de hoek kijken.
Hoe hoger het getal, hoe meer afgesloten het armatuur is.
Een IP-waarde van 21 is voor Emmies badkamer de minimale waarde.

Boven de douche, bij een bad zijn lampen met een IP-waarde van 65 noodzakelijk om veilig te badderen. Boven de wastafel is IP44 voldoende.

Daar dient de verlichting boven en/of naast de spiegel te worden aangebracht om onnatuurlijke schaduwvorming te voorkomen.

LED-lampen zijn, met uitzondering van de aankoopprijs, ideaal.
Zij gaan heel lang mee en verbruiken weinig energie (Watt).

Emmie moet zich wel goed laten adviseren want er zit veel kaf onder het LED-koren.

Zij moet ook letten op de kleurtemperatuur die aangeduid wordt met ‘Kelvin’. Deze moet liggen tussen de 2700K en 3000K.; een warme, aangename kleur.

Emmie moet voor de lichtsterkte bij LED’s niet meer denken in Watt maar in Lumen.
Zij zal zich eens goed laten informeren door haar verlichtingsleverancier, waarbij zij hem gelijk vraagt om de hoofdverlichting door een bewegingssensor te laten schakelen. Wel zo gemakkelijk!

Gezond badkamerklimaat

In Emmies badkamer vormt zich veel waterdamp. Zij heeft geen mechanische afzuiging en het vocht hecht zich aan plafond en wanden.

Emmie kijkt met een vies gezicht naar de schimmelvorming in de hoeken van haar badkamer. Doordat de lucht vervuilt, ruikt het niet fris en die schimmel is ook nog eens ongezond.

Slechte luchtkwaliteit en schimmel kunnen oorzaak zijn van hoofdpijn, astma, keelklachten, oogjeuk, huidirritatie én doktersbezoeken.

Met een eenvoudige mechanische afzuiging in het ventilatiekanaal kan dit worden opgelost. Een inbouwventilator zou dan de voorkeur verdienen omdat die minder geluid produceren. Daarnaast kan een ventilatiesleuf in haar badkamerraam als permanente luchttoevoer dienen.

Emmie is geadviseerd die sleuf zo veel als het kan, het hele jaar door, dag en nacht, open te laten staan.

Planten

Emmie is dol op planten!

 

Geen gek idee want planten zijn niet alleen leuk om te zien, maar verbeteren ook nog eens de luchtkwaliteit. Emmie kan kiezen uit een aantal planten die bijzonder geschikt zijn voor haar badkamer.

 

Naast de gemakkelijk te onderhouden varen, zou zij kunnen denken aan de Aloë Vera of de Bromelia. Beide heel sterke planten.

 

De Spathiphyllum, Emmie heeft het liever over de Lepelplant, verwijdert giftige stoffen uit de lucht en is gek op vocht. De Kwartjesplant, aspidistra, en Vrouwentong doen het ook goed in een vochtige ruimte.

 

Omdat Emmie van kleur houdt werd zij ook gewezen op orchideën.
Planten die van huis uit, of liever van bos uit, vochtminnend zijn.
Emmie ziet ook wel wat in een hangende plant. In dat geval zou de Scindapsus aan te raden zijn.


 

Emmie kan niet wachten; het wordt vast een praktische én gezellige badkamer.

 

Goed bekeken Emmie!

Varen plant
Spathiphyllum in de badkamer
Badkamerplanten voor een gezond klimaat
 

Badkamerplanten toveren je badkamer om in een wellness resort. Kom even helemaal tot rust met een varen in de hoek of een spathiphyllum op het kastje. Niet alleen een lust voor het oog maar ook een gezond idee! Planten die giftige stoffen in de ruimte absorberen en de luchtkwaliteit verbeteren zijn een heel goede accessoire. En, het staat nog hardstikke gezellig ook! 

Lees meer in Emmie's kijk op:

Lees meer in Emmie's kijk op:

Lees meer in Emmie's kijk op: