gallery/dingen waar ik invloed op heb
gallery/creatief met filigraan

Zonder pretentie

 

Wanneer ik in een dipje zit trek ik me graag terug met een doos kleurpotloden en een puntenslijper. In een hoekje van de bank onder de schemerlamp kleur ik tegenwoordig graag postkaarten vol met voorbedrukte afbeeldingen.

 

'Kleuren voor volwassenen' heet dat.

 

Als opgeleid illustrator kan ik me goed vinden in allerlei creatieve bezigheden.

 

Je zou kunnen zeggen dat ansichtkaarten inkleuren een beetje onder mijn niveau is, maar toch is het voor mij tegenwoordig een hele prestatie dat ik weer langer dan een kwartier een potlood kan vasthouden.

Opnieuw beginnen

 

Tijdens mijn herstel zocht ik een nieuwe uitlaatklep en besloot ik me in te schrijven voor een schrijfcursus.

 

Schrijvend kreeg ik meer zelfvertrouwen en durfde ik weer nieuwe plannen te smeden. Daarin moet ik nog wel iedere dag mijn grenzen respecteren; Het herstel gaat nou eenmaal met veel ups en downs.

 

Tegenwoordig geef ik als vrijwilliger soms knutselles aan kinderen in het oogziekenhuis. Knutselen voor hen is een goede manier om de spanning van het ziekenhuisbezoek weg te nemen. Kinderen die zichzelf niet zo creatief inschatten, leer ik eenvoudige techniekjes zodat zij meer zelfvertrouwen krijgen. Samen maken we er altijd iets moois van.

Uitlaatklep

 

Vier jaar geleden kreeg ik last van onduidelijke symptomen en bezocht daarvoor de huisarts. Hij adviseerde me om het een aantal maanden rustig aan te doen.

We vonden de diagnose burn-out best een logisch gevolg van mijn baan als superheld (management secretaresse).

 

Ik tekende in die periode ontzettend veel, alsof de jaren van creatieve armoede moesten worden ingehaald. Het hielp me te ontspannen.

 

Tot ik op een dag bulten in mijn hals ontdekte en het mij duidelijk werd dat er meer aan de hand was.

 

Na een echo in het ziekenhuis, een biopt, een beenmergpunctie en een operatie gaf de dokter mij de diagnose lymfklierkanker, metastase vier. Na zes maanden chemotherapie verdwenen de bulten in mijn nek.

Ik verloor ook mijn haar, mijn werk, mijn goede geheugen en mijn energie.

 

Tekenen ging daardoor minder goed. De kracht in mijn handen was weg en ik kon mij niet concentreren.

De schetsjes die ik wél maakte waren rauw en gingen voornamelijk over kanker of over eenzaamheid en verdriet. Ik vond ze toen lelijk maar achteraf gezien zijn deze tekeningen van een ander soort kwaliteit.

 

Ze hielpen me om moeilijke gevoelens te duiden. Soms heel letterlijk: pijn, verdriet, boosheid en onflatteuze chemoscheten. Het tekenboekje uit die tijd staat vol halve krabbels van kale mensen en misvormde cellen.

mandala kleurboek voor volwassenen
MANDALA KLEURBOEK voor volwassenen

Mandala's worden traditioneel gebruikt als ondersteuning bij meditatie. Deze prachtige kleurplaten verzameld in 'Het enige echte mandalakleurboek' zijn om in te kleuren.

Het extra dikke papier is geschikt voor alle materialen, zoals potlood, stift, krijt of verf. Bekijk de platen van dit prachtige boek hier

Creativiteit zit in allerlei dingen.
Afhankelijk van je stemming en energie kun je van alles uit proberen:

 

 • koken,

 • naaien,

 • breien,

 • haken,

 • scrapboek maken,

 • schilderen,

 • schrijven,

 • fotograferen,

 • dichten,

 • collage maken,

 • filigraan,

 • origami,

 • stempelen,

 • droogtechnieken,

 • etc. 

Creativiteit is van iedereen en vooral in moeilijke perioden kunnen de meest eenvoudige vormen en handgemaakte werkjes al veel betekenis geven.

 

Er zijn verschillende organisaties in ons land die je daar bij kunnen helpen.

Mensen met een burn-out of die herstellen van kanker hebben er baat bij om met behulp van creativiteit in contact te komen met het eigen ik.

 

Een beetje begeleiding van het creatieve proces maakt het makkelijker om gedachten los te laten en de juiste flow te vinden. Het resultaat is daarbij niet zo van belang. Bewandel het creatieve pad zelf eens, je zult versteld staan van de rust die het je brengt.

 

Ik kan het iedereen aanraden!

Organisaties met een creatief programma voor mensen met kanker

Kanker In Beeld

 

Creatieve expressie kan helpen om te uiten wat nog te emotioneel, heftig of chaotisch is om onder woorden te brengen. Minstens zo belangrijk is dat je daarmee je emoties erkent, dat je er mag zijn, precies zoals je op dat moment bent, met al je verdriet, onmacht, woede of hoop. Bezoek de website

Logo Kanker in beeld
Lodur logo

Lodur

 

Na de behandeling van kanker merken veel vrouwen dat het lastig is om de draad van het leven weer op te pakken. Lodur helpt vrouwen ná kanker om de regie over hun eigen leven te vinden. Afgestemd op de specifieke situatie waarin ze zich bevinden wordt een persoonlijke therapie samengesteld. Lees meer

Thuisreis

Thuisreis

 

Ik ben Sylvia van Nierop (1971). Sinds 2016 werk ik samen met mensen aan hun herstel na behandeling van kanker. Coaching heeft mijzelf enorm geholpen om te doen wat waardevol is voor mij, in plaats van wat ik dacht dat anderen graag wilde van mij. Dit heeft mijn leven lichter en bevredigender gemaakt. Deze lichtheid en voldoening gun ik iedereen. Lees meer

gallery/elke

Elke De Klerk
Schrijft vanuit haar eigen ervaring over de vele aspecten waarmee kanker-patiënten te maken krijgen.

afb: luxe kleurpotloden set
48 KWALITEIT 
KLEURPOTLODEN IN HOUTEN DOOS

Of je nu begint met kleuren of meer ervaring hebt, kies altijd voor kwaliteit. De structuur en de intensiteit van deze potloden vervullen je wens om onbezorgd en met plezier in je kleurplaat of tekeningen op te gaan. 

Meer over deze potloden set lees je hier

afb: nuuna glow in the dark notitieboekje
Nuuna A5 notitieboekje schetsen en schrijven

Mooi A5 notitieboek (165 x 220 mm) van Nuuna. De pixels op het boek kleuren op in het donker als je hem daarvoor een tijdje in het licht hebt gehouden! Ideaal voor de echte nachtuil. De pagina's zijn wit, 120 grams papier met daarop een heel mooi grijs puntenraster. Handig om op te schrijven en te tekenen! 

Bekijk dit boekje hier

afb: bullet journal toolkit
bullet journal toolkit

Met deze handige hulpmiddelen maak je in een handomdraai je eigen bullet journal.

Organiseer je drukke gedachten en stel je prioriteiten vast. Het creatieve proces is de eerste stap tot meer berusting en acceptatie.

Creatief zijn was nog nooit zo makkelijk. 

Lees meer over deze toolkit

gallery/oogziekenhuis knutselen

Vaktherapie oncologie

 

Op het twitter account van vaktherapie oncologie komen regelmatig inspirerende onderwerpen aan bod. Zoals dit artikel over mensen die hun radiotherapie masker hebben getransformeerd tot kunstwerken.

 

Vaktherapie oncologie biedt op haar website een overzicht aan van alle therapeuten in Nederland die creatieve therapie aanbieden. Je kunt er contactinformatie van de initiatieven in je eigen buurt opzoeken. 

afb: radiotherapie masker kunst

Ulf Wallin photography

2 creatieve oefeningen om zelf uit te proberen

 

Oefening 1

 

- Neem een leeg vel papier en een pen of potlood met een fijne grip. 

 

- Zet je pen op het papier en doe je ogen dicht.

 

- Zet op gevoel een willekeurige lijn met bochten hoeken.

Maak je niet druk, het hoeft nog nergens op te lijken. 

 

- Doe je ogen open en bekijk de 'krabbel' die is ontstaan. Probeer er iets in te zien. Na enkele minuten kan er van alles zichtbaar worden.

Misschien ontwaar je een landschap, een dier of een gezicht. Alles is mogelijk.

 

- Heb je een beeld gevonden in je lijn? Vul dan de vakjes en zet de lijnen aan om dat beeld verder uit te werken. 

 

Let op: het hoeft niet mooi te worden en het hoeft nergens op te lijken.

Na een poosje merk je dat je even los bent gekomen uit je gedachten.
Gewoon even onbezorgd bezig zijn.  

gallery/krabbel
gallery/krabbel 1
gallery/krabbel 2

Voorbeeld: Van krabbeltje tot gefronst mannetje met een grote neus en een flinke snor :-)

Oefening 2 + cadeautje: Download gratis je eigen sjabloon

 

Veel mensen met kanker worden zich extra bewust van lichamelijke prikkels. Dat is niet zo gek want door de behandeling kun je pijn ervaren aan lichaamsdelen waarvan je niet eens wist dat je ze had. 

 

Maar als de dokter je vraagt of je ergens last van hebt gehad na de laatste behandeling dan kan het voorkomen dat je helemaal niets meer kunt bedenken.

 

Een visueel dagboekje biedt in dat geval uitkomst.

Cadeautje voor jou!
Gratis sjabloon voor jouw eigen visuele dagboek.

 

Vul het onderstaande formuliertje in en ontvang gratis jouw eigen visuele dagboek. 
Op iedere pagina kun je twee weken lang je gevoelens noteren.
Print hem zo vaak als je wilt.

- Iedere dag teken je 1 van de figuurtjes vol met de lichamelijke ervaringen.

 

- Neem de tekeningen mee naar je doktersbezoek en laat zien welke bijwerkingen je hebt ervaren.

gallery/scan

Voorbeeld: Last van verwarde gedachten - koude benen- slecht geslapen constipatie of verdriet? Beeld het uit!
Klachten tijdens de behandeling worden verrassend overzichtelijk op deze manier!

afb: 12 tips chemotherapie
afb: Intimiteit en kanker
afb: koken tijdens kanker
Sta op Stoel
Handgrepen douche
Boek Angst na Kanker
Voetmassage Mat

Datum: 17 januari 2019

Auteur: Elke De Klerk

Redactie:

Goed voor je brein! Creatieve expressie.

Je hersenen zijn gek op het leren van nieuwe dingen, al is dat tijdens een behandeling van kanker best een uitdaging. Creative expressie helpt.
Lees verder en download het creatieve cadeautje dat we speciaal voor jou hebben gemaakt. 

Verwerking door Creatieve Expressie -
Prof. Dr. Erik Scherder legt uit waarom het zo goed werkt.