Zonder pretentie

 

Wanneer ik in een dipje zit trek ik me graag terug met een doos kleurpotloden en een puntenslijper. In een hoekje van de bank onder de schemerlamp kleur ik tegenwoordig graag postkaarten vol met voorbedrukte afbeeldingen.

 

'Kleuren voor volwassenen' heet dat.

 

Als opgeleid illustrator kan ik me goed vinden in allerlei creatieve bezigheden.

 

Je zou kunnen zeggen dat ansichtkaarten inkleuren een beetje onder mijn niveau is, maar toch is het voor mij tegenwoordig een hele prestatie dat ik weer langer dan een kwartier een potlood kan vasthouden.

gallery/creatief met filigraan

Goed voor je brein! Creatieve expressie.

Je hersenen zijn gek op het leren van nieuwe dingen,
al is dat tijdens een behandeling van kanker best een uitdaging.

 

Creative expressie helpt!


Lees verder en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je downloadt meteen het gratis dagboekje waarmee je dagelijks je lichamelijke prikkels visueel kunt registreren.

gallery/elke

Elke De Klerk
Schrijft vaak vanuit haar eigen ervaring over de vele aspecten waarmee kanker-patiënten te maken krijgen.

gallery/schermafbeelding 2019-01-14 om 10.57.04
gallery/schermafbeelding 2019-01-14 om 11.27.08
KLEUREN MET KWALEIT BIEDT VEEL MEER PLEZIER
 

Mandala's worden traditioneel gebruikt als ondersteuning bij meditatie. Deze prachtige kleurplaten verzameld in 'Het enige echte mandalakleurboek' zijn om in te kleuren.

 

Het extra dikke papier is geschikt voor alle materialen, zoals potlood, stift, krijt of verf. Bekijk de platen van dit prachtige boek hier.

 

Of je nu begint met kleuren of meer ervaring hebt, kies altijd voor kwaliteit.

De structuur en de intensiteit van goede potloden vervullen je wens om onbezorgd en met plezier in je kleurplaat of tekeningen op te gaan. Op zoek naar goede potloden? Klik dan hier!

Uitlaatklep

 

Vier jaar geleden kreeg ik last van onduidelijke symptomen en bezocht daarvoor de huisarts. Hij adviseerde me om het een aantal maanden rustig aan te doen.

We vonden de diagnose burn-out best een logisch gevolg van mijn baan als superheld (management secretaresse).

 

Ik tekende in die periode ontzettend veel, alsof de jaren van creatieve armoede moesten worden ingehaald. Het hielp me te ontspannen.

 

Tot ik op een dag bulten in mijn hals ontdekte en het mij duidelijk werd dat er meer aan de hand was.

 

Na een echo in het ziekenhuis, een biopt, een beenmergpunctie en een operatie gaf de dokter mij de diagnose lymfklierkanker, metastase vier. Na zes maanden chemotherapie verdwenen de bulten in mijn nek.

Ik verloor ook mijn haar, mijn werk, mijn goede geheugen en mijn energie.

 

Tekenen ging daardoor minder goed. De kracht in mijn handen was weg en ik kon mij niet concentreren.

De schetsjes die ik wél maakte waren rauw en gingen voornamelijk over kanker of over eenzaamheid en verdriet. Ik vond ze toen lelijk maar achteraf gezien zijn deze tekeningen van een ander soort kwaliteit.

 

Ze hielpen me om moeilijke gevoelens te duiden. Soms heel letterlijk: pijn, verdriet, boosheid en onflatteuze chemoscheten. Het tekenboekje uit die tijd staat vol halve krabbels van kale mensen en misvormde cellen.

gallery/scan
Mijn visuele dagboek hielp me onthouden wat ik de dokter wilde vertellen.
 

Gevoelens wisselden elkaar zo snel en vaak af dat ik bij mijn oncoloog vergat waar ik ook al weer last van had gehad. Daarom nam ik iedere kuur een leeg sjabloon van lichaampjes die ik iedere dag inkleurde met de prikkels die ik had ervaren. Duizeligheid, ademnood, constipatie, hoofdpijn, misselijkheid, koude benen, hartkloppingen etc. Niet alles was even relevant voor de dokter, maar hij kon wel in 1 oogopslag zien of hij ergens wat aan kon doen. 

Creativiteit zit in allerlei dingen.
Afhankelijk van je stemming en energie kun je van alles uit proberen:

koken,

naaien,

breien,

haken,

scrapboek maken,

 

schilderen,

schrijven,

fotograferen,

dichten,

collage maken,

filigraan,

origami,

stempelen,

droogtechnieken,

etc.

Opnieuw beginnen

 

Tijdens mijn herstel zocht ik een nieuwe uitlaatklep en besloot ik me in te schrijven voor een schrijfcursus.

 

Schrijvend kreeg ik meer zelfvertrouwen en durfde ik weer nieuwe plannen te smeden. Daarin moet ik nog wel iedere dag mijn grenzen respecteren; Het herstel gaat nou eenmaal met veel ups en downs.

 

Tegenwoordig geef ik als vrijwilliger knutselles aan kinderen in het oogziekenhuis. Knutselen voor hen is een goede manier om de spanning van het ziekenhuisbezoek weg te nemen. Kinderen die zichzelf niet zo creatief inschatten, leer ik eenvoudige techniekjes zodat zij meer zelfvertrouwen krijgen. Samen maken we er altijd iets moois van.

gallery/schermafbeelding 2019-02-15 om 13.34.48
gallery/schermafbeelding 2019-01-16 om 11.23.15
Ideaal voor scrapbookers en bucketlist bedenkers

Met deze handige hulpmiddelen maak je in een handomdraai je eigen bullet journal.

 

Creatief zijn was nog nooit zo makkelijk met de mooie A5 notitieboeken (165 x 220 mm) van Nuuna. De pagina's zijn wit, 120 grams papier met daarop een heel mooi grijs puntenraster. De beste ondergrond voor een bullet list of mooie letters tekenen. Bekijk dit boekje hier.

 

De leukste lijstjes zijn mooi versierd, gebruik de toolkit om snel tot een prachtig resultaat te komen. Organiseer je drukke gedachten en stel je prioriteiten vast. Het creatieve proces is de eerste stap tot meer berusting en acceptatie. Lees meer over deze toolkit

gallery/dingen waar ik invloed op heb
gallery/oogziekenhuis knutselen

Creativiteit is van iedereen en vooral in moeilijke perioden kunnen de meest eenvoudige vormen en handgemaakte werkjes al veel betekenis geven.

 

Er zijn verschillende organisaties in ons land die je daar bij kunnen helpen.

Mensen met een burn-out of die herstellen van kanker hebben er baat bij om met behulp van creativiteit in contact te komen met het 'eigen ik'.

 

Een beetje begeleiding van het creatieve proces maakt het makkelijker om gedachten los te laten en de juiste flow te vinden. Het resultaat is daarbij niet zo van belang. Bewandel het creatieve pad zelf eens, je zult versteld staan van de rust die het je brengt.

 

Diverse ORGANISATIES in ons land Bieden EEN CREATIEF PROGRAMMA VOOR MENSEN MET KANKER
gallery/schermafbeelding 2019-01-12 om 15.03.02
gallery/schermafbeelding 2019-01-12 om 15.11.27 copy
gallery/schermafbeelding 2019-01-12 om 15.27.19
gallery/schermafbeelding 2019-01-16 om 12.07.10
Kanker In Beeld

 

Creatieve expressie kan helpen om te uiten wat nog te emotioneel, heftig of chaotisch is om onder woorden te brengen. Minstens zo belangrijk is dat je daarmee je emoties erkent, dat je er mag zijn, precies zoals je op dat moment bent, met al je verdriet, onmacht, woede of hoop. 

 

Bezoek de website

Lodur

 

Na de behandeling van kanker merken veel vrouwen dat het lastig is om de draad van het leven weer op te pakken. Lodur helpt vrouwen ná kanker om de regie over hun eigen leven te vinden. Afgestemd op de specifieke situatie waarin ze zich bevinden wordt een persoonlijke therapie samengesteld. 

 

Lees meer

Thuisreis

 

Ik ben Sylvia van Nierop (1971). Sinds 2016 werk ik samen met mensen aan hun herstel na behandeling van kanker. Coaching heeft mijzelf enorm geholpen om te doen wat waardevol is voor mij, in plaats van wat ik dacht dat anderen graag wilde van mij. Dit heeft mijn leven lichter en bevredigender gemaakt. Deze lichtheid en voldoening gun ik iedereen. 

 

Lees meer

Vaktherapie oncologie

Vaktherapie oncologie biedt op haar website een overzicht aan van alle therapeuten in Nederland die creatieve therapie aanbieden. Je kunt er contactinformatie van de initiatieven in je eigen buurt opzoeken. 

 

Lees meer

Twee creatieve oefeningen

 

OEFENING 1

 

- Neem een leeg vel papier en een pen of potlood met een fijne grip. 

 

- Zet je pen op het papier en doe je ogen dicht.

 

- Zet op gevoel een willekeurige lijn met bochten hoeken. 

gallery/krabbel

- Doe je ogen open en bekijk de 'krabbel' die is ontstaan. Probeer er iets in te zien. Na enkele minuten kan er van alles zichtbaar worden.

Misschien ontwaar je een landschap, een dier of een gezicht. Alles is mogelijk.

 

- Heb je een beeld gevonden in je lijn? Vul dan de vakjes en zet de lijnen aan om dat beeld verder uit te werken. 

gallery/krabbel 1
gallery/krabbel 2

Let op: het hoeft niet mooi te worden en het hoeft nergens op te lijken.

Na een poosje merk je dat je even los bent gekomen uit je gedachten.
Gewoon even onbezorgd bezig zijn.  

Voorbeeld: Van krabbeltje tot gefronst mannetje met een grote neus en een flinke snor :-)

OEFENING 2 + Gratis JE EIGEN SJABLOON voor een visueel dagboek

 

Veel mensen met kanker worden zich extra bewust van lichamelijke prikkels. Dat is niet zo gek want door de behandeling kun je pijn ervaren aan lichaamsdelen waarvan je niet eens wist dat je ze had. 

 

Maar als de dokter je vraagt of je ergens last van hebt gehad na de laatste behandeling dan kan het voorkomen dat je helemaal niets meer kunt bedenken.

 

Een visueel dagboekje biedt in dat geval uitkomst.

 

Vul het onderstaande formuliertje in. Je ontvangt periodiek onze interessante nieuwsbrief en ontvangt gratis je eigen visuele dagboek. 

Iedere afgedrukte pagina heeft 14 lijfjes waarop je dagelijk je lichamelijke prikkels kunt tekenen. Print hem zo vaak als je wilt. Het wordt een compleet naslagwerk waar je veel nuttige informatie uit kunt putten. 

- Iedere dag teken je 1 van de figuurtjes vol met de lichamelijke ervaringen.

 

- Neem de tekeningen mee naar je doktersbezoek en laat zien welke bijwerkingen je hebt ervaren.

 

Creativiteit is van iedereen en vooral in moeilijke perioden kunnen de meest eenvoudige vormen en handgemaakte werkjes al veel betekenis geven.

 

Ik kan het iedereen aanraden!

Datum: 17 januari 2019


Auteur: Elke De Klerk


Redactie:Raphaël De Klerk

Gerelateerde producten

gallery/schermafbeelding 2019-01-14 om 12.16.54
gallery/schermafbeelding 2019-01-14 om 13.19.28
gallery/schermafbeelding 2018-10-26 om 14.32.33
gallery/schermafbeelding 2019-01-23 om 16.12.46
Verwerking door Creatieve Expressie 


Kanker in beeld ging op bezoek bij Prof. Dr. Erik Scherder, hij legt uit waarom Creatieve Expressie tijdens een periode van kanker zo goed is voor je brein.