De toekomst is inclusief

 

Ze bedachten een stroom aan nieuwe concepten die een lichtpunt in het dagelijkse leven van iemand met kanker kunnen betekenen.

 

Met deze presentaties sloten de studenten productdesign aan het HKU, deze speciale COSMOS maand af.

Studenten kunstacademie presenteren innovatieve concepten voor hulpmiddelenmarkt bij kanker

KankerEnIk.nl vroeg 2e jaars studenten van de HKU om na te denken over hulpmiddelen voor kankerpatiënten.

In juni 2021 gingen vijf aanstormende productdesigners met deze uitdaging aan de slag.

Elke De Klerk en
Raphaël De Klerk

 

Elke schrijft graag, maar zelden foutloos. Gelukkig kan zij altijd rekenen op het redactie team, waaraan haar vader ook een bijdrage levert. Raphaël is oud-journalist / schrijver en houdt absolut niet van dubbele woorden in dezelfde zin. 

Over hku


HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en media.
Ze zijn een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie en een van de grootste opleidingsinstituten voor kunst en cultuur in Europa.


HKU telt negen ‘schools’ met in totaal 4400 studenten: Beeldende Kunst, Design, Muziek en Technologie, Games en Interactie, Kunst en Economie, Media, Utrechts Conservatorium, Theater en Creative Transformation.

Naar de website >>

De Cosmos weken

 

Ieder jaar organiseert het HKU de Cosmos weken, een maand waarin 2e jaars studenten werkveld ervaring opdoen. De jonge ontwerpers mogen uit een tiental door het bedrijfsleven gepitchte uitdagingen een opdracht kiezen.

 

KankerEnIk.nl presenteerde ook een opdracht voor deze speciale afsluiting van het studentenjaar:

Bij deze brede opdracht kregen de studenten alle vrijheid om het onderwerp onder de loep te nemen.

Ideaal voor creatieve talenten die graag een maatschappelijke rol zien weggelegd in hun toekomstige carrière als bijv. productdesigner, conceptdesigner, mode ontwerper of illustrator.

 

In de pitch stelde ik de jongvolwassene kankerpatiënt centraal.

Een groep die naar mijn mening, in de hulpmiddelenmarkt een beetje is verwaarloosd en door de mainstream niet goed wordt begrepen.

 

Voor jongvolwassenen met kanker zijn lotgenoten dun gezaaid.

Met weinig voorbeelden van anderen en minder levenservaring als bagage beleven zij ingrijpende twist’s and -turn’s die hun leven voor altijd zullen veranderen.
Jong volwassenen met kanker missen vaak de aansluiting met hun vrienden en collega’s waardoor de wereld in korte tijd een stuk kleiner wordt.

 

Kunnen producten daarin het verschil maken?
Ik geloof van wel.

 

Omdat ieder klein lichtpuntje een bijdrage kan leveren in de beleving van een dag met kanker.

 

Een dagelijkse handeling kan als gevolg van kanker bijvoorbeeld een enorme uitdaging worden. De lijst aan klachten om als uitgangspunt te nemen voor een te maken verbeterstap, is lang genoeg.
Emotioneel, lichamelijk en mentaal is de impact van deze aandoening enorm. 

Inclusief design, helemaal van nu

 

Er is nog steeds grote behoefte aan een mainstream, gevarieerd aanbod van kleding en producten die rekening houden met de vele beperkingen die het lichaam tijdens kanker kan ervaren.

 

Net zoals bijvoorbeeld zwangerschapskleding of kleding voor rolstoelgebruikers heeft kleding voor kankerpatiënten een functie die bijdraagt aan het welbevinden.

Kleding en gebruiksmiddelen zijn trendgevoelig.

Een goed ontworpen product is niet alleen praktisch van aard, maar complimenteert in het beste geval ook je persoonlijkheid.

 

Enkele weken na mijn inzending hoorde ik dat Bo, Blanca, Alexandra, Ilse en Anna zich voor deze opdracht hadden aangemeld. We planden snel ons eerste Zoom gesprek in.
 

2021 Bracht natuurlijk ook voor de studenten de nodige verplichte aanpassingen met zich mee.

 

Een uitgepakte ‘Cosmos’ beleving was wegens de huidige maatregelen niet mogelijk.
Om hen toch een exclusieve ervaring te bieden, nodigde ik Ronja Thielmann uit. Zij introduceerde de studenten in de spraakmakende wereld van inclusief design.

 

 

 

 

Meet Ronja Thielmann


Ronja studeerde in 2020 af aan de Fashion Design afdeling van het London Metropolitan met haar lijn Inclusieve Streetwear.

Ze ontwierp kleding die op allerlei manieren ultra handig is in gebruik voor mensen met een beperking. Of het nu gaat om een beperkte mobiliteit of de draagbaarheid in combinatie met prothesen, nergens verliezen de hoodies, broeken, shirts of jassen, aan stijlpunten of attitude.

 

https://ronjainclusivedesign.myportfolio.com/work

Aan het werk

 

De tijd om vanuit een opdracht naar een prototype toe te werken was kort.

Ronja hielp de studenten om het creatieve proces degelijk te stroomlijnen.
 

Ze legde uit dat een idee pas goed is wanneer het door de gebruikers als zodanig beoordeeld wordt. Met name de eerste fase in het creatieve proces behoeft de nodige aandacht. Ronja gaf de groep de gereedschappen om het maximale uit de opdracht te halen.

 

Ontdekken, schetsen en onderzoek doen stonden dus centraal.
Het is verleidelijk om in zo’n korte periode meteen met de eerste ideeën aan de slag te gaan. Het uitdiepen van de conceptfase leverde verrassende wendingen op en leidde tot inspirerende resultaten.

 

Het resultaat

 

De aandacht en betrokkenheid waarmee de groep op zoek ging naar de obstakels die jongvolwassenen met kanker ervaren was bewonderenswaardig om te zien. Op 2 juni, presenteerden zij hun ideeën.

Ontspannen op pad

 

Ilse Goossens liet zich inspireren door de klachten die gepaard gaan met het fenomeen chemobrein.
 

“Beweging is goed voor mensen die een chemotherapie krijgen, maar patiënten hebben weinig energie. Ik ontwierp een stoel die je mee kunt nemen als een koffertje.”

Ilse ontwierp tijdens haar opleiding vaker stoelen.
Tijdens dit proces vormde de stoel de basis waarop creatieve oplossingen los werden gelaten die als ondersteuning kunnen bieden bij de symptomen van het chemobrein.

 

Voor het zitgedeelte ontwierp Ilse bijvoorbeeld een patroon met de plattegrond van haar woonplaats.

 

“Mensen zouden een zelfgekozen locatie kunnen bestellen, waardoor ze in hun buurt altijd de weg vinden als ze het even niet meer weten. De rand is beschilderd met krijtbord-verf en kan worden gebruikt voor attributen die je niet wilt vergeten zoals je sleutels of telefoon.”

Daar zijn geen woorden voor


Blanca van Haaren en Bo van Eek gingen samen aan de slag.
Voor hen kwam deze opdracht dichtbij omdat een gezamenlijke vriendin van de twee klasgenoten op dit moment onder behandeling is. Het is voor hen heel duidelijk dat hun vriendin in een frustrerende situatie is beland. Blanca en Bo waren blij dat deze opdracht hen de kans gaf om er wat mee te doen.

 

Ze hebben veel profijt gehad van het uitgebreide vooronderzoek.
Ze schetsten oplossingsgericht en hadden al snel verschillende producten in beeld. Toch, waren ze nog niet helemaal tevreden met de dingen die ze in eerste instantie hadden bedacht. Ze vroegen via Facebook kankerpatiënten om raad.

 

Er kwam een nieuw idee:
GIFjes om online te delen, waarin gevoelens in beeld worden gebracht waar een kankerpatiënt geen woorden voor heeft.

 

Het tweetal begon met schetsen en leerden snel hoe ze illustraties moesten animeren.

 

Het werd een confronterende reeks van geanimeerde emoties die iedereen kan voelen door er naar te kijken. 

Botanisch gemak

 

Anna Vroegindeweij ging dubbel ambitieus aan de slag en koos
twee projecten tijdens de Cosmos-weken.


Haar affiniteit ligt bij natuurlijke processen en ze laat zich inspireren door vormen en ontwikkelingen die in de natuur voorkomen.

Ze ontwierp een praktische oplossing voor mensen die in een rolstoel zitten en van het sanitair gebruik willen maken.

Kranen en de diepte van wasbakken zijn voor rolstoelgebruikers namelijk vaak niet goed bereikbaar. Vooral de gedachte dat iemand door een beperking aangewezen wordt op het vervangen van het sanitair vind Anna niet praktisch.

 

Ze bedacht een oprolbare kunststof matje in de vorm van de prachtig gevormde Monstera, ook wel bekend als gatenplant, met bladeren die van nature in een slim drainage systeem voorzien. Een maanvormige rand voorziet in comfort.

 

"Je kunt je ellebogen op de verstevigde rand plaatsen en de ronding maakt het voor rolstoelgebruikers veel makkelijker om een wastafel te gebruiken. De punt van het uitgerolde ‘blad’ sla je eenvoudig om de kraan heen zodat het water op wordt gevangen. Kleine zuignapjes plakken aan de binnenzijde van het bassin waardoor er een verhoogde bodem wordt gecreëerd.”

Multi functionele hoofdbedekking

 

Alexandra de Graaf bekeek hoofdbedekking vanuit verschillende kanten.
Mutsjes, tulbanden, haarwerken of sjaaltjes richten zich allemaal voornamelijk op het aankleden van een kaal hoofd.
Alexandra zag nog meer mogelijkheden.
Prikkelgevoeligheid, energiegebrek of beperkt zijn in het maken van armbewegingen, dat zijn ook klachten die van grote invloed zijn op iemand met kanker.

 

Haar ontwerp kan op meerder manieren gedragen worden.

Binnenin een grote kap die over je heen kan slaan, zit een voorgevormd mutsje van zachte rekbare stof die prettig om je hoofd aansluit en je een comfortabel gevoel geeft.

 

 

Van links naar rechts

Blanca van Haaren, Alexandra de Graaf, Ronja Thielmann,

Elke De Klerk, Ilse Goossens,

Anna Vroegindeweij en Bo van Eek

Designs with empathy - Ronja Thielmann

'My graduate collection is all about accessibility.
Fun street wear that includes the ones that often struggle to get dressed. You will find 'stroke-friendly' zips, lots elastic cords for adjustability, lots of openings for access for treatment and even an inside pocket for a catheter bag.'

Koffer vol mogelijkheden

Voor het zitgedeelte ontwierp Ilse bijvoorbeeld een patroon met de plattegrond van haar woonplaats.

Materiaalstudies

Alexandra ging op zoek naar materialen en vormen om de zijpanden geluidswerend te maken. “De overtrek kan je over je heen slaan als prikkels je even te veel worden. Het omgevingsgeluid wordt gedempt zodat je je beter kunt concentreren.”

De kap loopt aan weerszijden uit in twee lange punten die als tulband kunnen worden gedragen of die als sjaal kunnen dienen.

 

Alexandra bedacht ook dat je de lange stroken zo kunt binden dat je er je armen in kan laten rusten tijdens het lezen van een boek of het gebruik van een telefoon of tablet.

 

De buitenste kap zelf heeft nog een extra functie.

 

Alexandra ging op zoek naar materialen en vormen om de zijpanden geluidswerend te maken. “De overtrek kan je over je heen slaan als prikkels je even te veel worden. Het omgevingsgeluid wordt gedempt zodat je je beter kunt concentreren.”

 

Designs with Empathy by Ronja Thielmann
Botpijn
Neuropathie Handen
Angst en verdriet bij haarverlies
Het warm/koude gevoel bij inlopen van chemotherapie via infuus
Neuropathie Voeten
Mondpijn

Bo en Blanca vonden het “Een leerzaam een succesvol project waar hopelijk veel mensen wat aan hebben.

Deze GIFjes mag iedereen gebruiken en delen om heel snel en to-the-point duidelijk te maken hoe je je voelt.”

Het werd een oefening in het selecteren van het juiste materiaal.
Een rubberachtige substantie die zowel flexibel , veilig en sterk moet zijn.

“Het is mogelijk om de vorm uit het juiste fabricaat te stansen. Maar om de functie goed te testen moet ik verschillende designs uit proberen.”

Dit vrolijke blad is conceptueel helemaal uitgedacht. De natuur biedt wat Anna betreft voldoende oplossingen voor dagelijkse ongemakken. 

Het oordeel

 

Met deze presentaties sloten de 2e jaars studenten hun schooljaar af.

Het was voor iedereen een heel inspirerende maand. Het enthousiasme werd ook door de docenten opgemerkt.

 

“Je kunt echt zien dat er veel toegevoegde waarde ligt in het goed kennen van je opdrachtgever, in dit geval de kankerpatiënt vertegenwoordigd door KankerEnIk.nl.

 

Door de nauwe samenwerking tussen de opdrachtgever en doordat Ronja Thielmann als expert heeft bijgedragen, hebben de studenten doordachte stappen kunnen maken die goed zijn doorgevoerd in de uitwerking.”

 

 

 

KankerEnIk.nl stimuleert innovatie op het gebied van hulpmiddelen bij kanker.

Jonge ontwerpers zijn vaak betrokken bij maatschappelijke aandachtspunten. Creativiteit is een fantastisch middel om innovatie aan te wakkeren en nieuwe ideeën te laten ontstaan.

 

 

Met veel dank aan Ronja Thielmann, de studenten van het HKU en Francisca Barten.

 

 

 

 

 

 

Voorwerk

Schetsen die in de eerste weken van het project zijn ontstaan.

Wachten op de docenten

Francesca, Alexandra, Bo, Anna en Ilse wachten op de andere docenten om hun werk te presenteren.

De volle aandacht

Ilse presenteert haar werk voor haar docenten en studiegenoten. 

Goed doordacht

Docenten bekijken de animaties en stellen vragen over het ontwerp proces. 

simpel en elegant

Het ontwerp is afhankelijk van vouwribbels en een stevig doch flexibel materiaal.

Biomimicry, leren van de natuur

Anna legt ons de betekenis van biomimicry uit en hoe zij het concept heeft toegepast in haar ontwerp voor deze opdracht. Onze natuur heeft miljarden jaren ervaring met watermanagement en andere uitdagende omstandigheden. Deze voorbeelden uit de natuur maken het mogelijk om duurzaam te ontwerpen. 

Meer dan je zou verwachten

Alexandra demonstreert de verschillende functies van haar hoodie. 

Vormstudie

De vorm van de kap draagt bij aan de isolatie voor prikkels.
Foto 2: De zijpanden zijn gevoerd met geluidsisolerend materiaal.

De ideeën en ontwerpen die in deze uitgave worden gedeeld zijn eigendom van de makers en vallen onder persoonlijk recht. Eventueel hergebruik van de beelden, tekst of concepten; Of verdere verspreiding, is mogelijk mits daar toestemming voor wordt gevraagd.  Bekijk de algemene voorwaarden op KankerEnIk.nl voor de volledige omschrijving i.v.m. hergebruik en copyright ©.