Wat kun je tegenkomen op het gebied van intimiteit tijdens kanker? En belangrijker nog:
hoe ga je daarmee om?

 

Ergens tussen de behandelingen, operaties, bezoeken aan de oncoloog, bestraling en hormonale veranderingen in, zul je merken dat je mentale gezondheid wat deuken oploopt. 
Wellicht verlies je het haar of zul je merken dat iemands aanraking op je huid anders aanvoelt dan voorheen. Het zijn de kleine dingen die je plotseling doen beseffen: ik voel mij minder mannelijk/vrouwelijk dan vroeger.

 

Velen met jou staarden in de spiegel terwijl ze probeerden te begrijpen wat er met hun lichaam gebeurde.

Het gezicht dat terug staart lijkt dat van iemand anders te zijn. 

Intimiteit en kanker over problemen op seksueel gebied

Je lichaam heeft na aanraking door kanker veel emotionele en lichamelijke veranderingen doorgemaakt.

 

Dat ook je seksleven onder druk komt te staan is een gevolg waar veel mensen in hun zoektocht naar een nieuwe vorm van intimiteit acceptatie voor moeten vinden.​​​​​​​

Elke De Klerk
Schrijft vaak vanuit haar eigen ervaring over de vele aspecten waarmee kanker-patiënten te maken krijgen.

Kanker en je relatie
 

Kanker heb je niet alleen. Mooie en eerlijke boeken over hoe kanker een zware druk op je relatie kan uitoefenen vind je in onze boekenlijst. Met ontroerende verhalen over kankerpatiënten en hun zoektocht naar de verandering bij zichzelf en in hun relatie.

 

Bekijk onze suggesties van boeken

 

Vermindering van het libido vraagt om meer  begrip

 

Het komt regelmatig voor dat mensen met kanker het contact met hun lichaam kwijt lijken te raken. Borstkankerpatiënten zien bijvoorbeeld littekens op de plek waar de tepel zich vroeger bevond. Of een prothese waar hun borst zich bevond. Mensen met haarverlies zien een muts waar eerder een mooie bos glanzende lokken prijkte.
 

Je bent niet de enige die het hoofd afwendt en als er tranen over je wangen rollen. Ik weet dat zelfs een tedere aanraking pijnlijk kan zijn en hoe moeilijk het is voor een partner die er alles voor over heeft om je niet te kwetsen of van streek te maken.
 

Jouw partner voelt zich nog steeds tot je aangetrokken en zal nog steeds graag samen willen zijn. Maar hoe? Je ervaart geen lust en het gevoel in sommige lichaamsdelen voelt verdoofd, het genoegen is ver te zoeken.

HET NFK (NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR KANKERPATIËNTEN ORGANISATIES) ONDERZOCHT IN 2017 MEER DAN 2.500 NEDERLANDERS EN VROEG HEN NAAR HUN BELEVING VAN SEKSUALITEIT TIJDENS EN NA HUN BEHANDELING VAN KANKER.

 

 

Daaruit bleken de volgende problemen op seksueel gebied vaak een rol te spelen:

 

  • erectieproblemen (76% van mannen)
  • vermoeidheid (16% man / 44% vrouw)
  • Last van droge vagina (56% vrouw)
  • Uitblijven van zaadlozing (51% mannen)
  • Pijn tijdens penetratie (41% vrouw / 1% man)

 

mw. M.M.A. (Monique) Brood-van Zanten arts endocrinologische gynaecologie, Antoni van Leeuwenhoek/VUmc/AMC zegt hierover het volgende: 

 

"Vulvovaginale atrofie (VVA) is dun, droog en kwetsbaar vaginaal slijmvlies bij vrouwen die lijden aan oestrogeendeficiëntie. Oorzaken zijn de postmenopauzale status of (oncologische) behandelingen die de ovariële functie (tijdelijk) uitschakelen of het vaginale slijmvlies beschadigen. Vrouwen die klachten hebben van vaginale droogheid komen hiermee veelal niet spontaan naar een arts. De schaamte is blijkbaar groot. De impact helaas eveneens.

 

Behandelingen zijn niet-hormonale vaginale hydraterende gels/capsules (zelfzorgmiddelen) of lokale oestrogeentherapie. 
Van belang is dat vaginale middelen de juiste zuurgraad hebben, vochtinbrengend en niet irriterend zijn. De niet-hormonale behandelingen zijn gericht tegen vaginale droogheid en verminderen jeuk, branderig gevoel en dyspareunie en zijn ook geschikt voor vrouwen met hormoongevoelige tumoren. Met lokale oestrogeentherapie (zwak werkzaam en laag gedoseerd) kan verlies van elasticiteit, stevigheid, doorbloeding en lubricatie van vaginawanden herstellen." 

 

Andere problemen die iets minder vaak voorkomen maar toch een grote impact hebben, zijn:

 

hormonale disbalans

verlies van urine of ontlasting tijdens het vrijen

last van een droge mond 

En andere specifieke lichamelijke problemen afhankelijk van het individu.

Je bent echt niet de enige als je het hoofd afwendt en er tranen over je wangen rollen

 

Het kan zijn dat kanker een lichaamsdeel heeft aangetast waar jij je opwinding vandaan haalde om te genieten en te ontspannen. Daarnaast komen gevoelens van schaamte en onzekerheid om de hoek kijken.

 

Maar mocht je jezelf in een opwelling toch heel aantrekkelijk voelen en jullie willen ervoor gaan, dan staat er wellicht alweer een nieuwe blokkade in de weg. Het kan door behandelingen voor mannen lastig zijn om een erectie te bereiken en vrouwen kunnen moeite hebben met droogheid van de vagina. Je zou er wanhopig van worden.

 

Uiteraard kun je met je dokter over seksualiteit praten maar dat is niet voor iedereen heel erg makkelijk. Het e-boek ‘Chemotherapie en Ik’ gaat o.a. dieper in op het gesprek met je dokter ten aanzien van het bespreekbaar maken van seksualiteit. 
Vraag het e-boek gratis aan op KankerEnIk.nl.

 

 

 

De volgende tips kunnen je helpen om het nieuwe normaal te vinden in je seksleven:

Tip 4 - Gebruik een stimulans

 

Er zijn verschillende producten op de markt die je kunnen helpen in het verhogen van je seksuele beleving.

 

Denk bijvoorbeeld aan middelen die de bloedtoevoer van de vagina verhogen door middel van crème waardoor afwisselend koude en warme tintelingen ontstaan.

Of producten die bevorderend werken op het behouden van een erectie.

 

Probeer geparfumeerde crèmes te vermijden en kies producten die bij jouw gevoeligheid passen. Blijf uit de buurt van supplementen om je lustgevoelens op te wekken. Supplementen kunnen vanwege hun geconcentreerde samenstelling een interactie aangaan met jouw behandeling.

Neem nooit supplementen zonder eerst vooraf met je dokter te overleggen.

Datum: 17 januari 2019


Auteur: KankerEnIk.nl

Gerelateerde producten

“Mijn vrouw zegt dat het niet erg is dat ik geen erectie meer kan krijgen, maar ik vind dat vreselijk. Dat moet ze niet bagatelliseren om me zogenaamd te helpen”.

 

 

“Voordat ik kanker had, was de seks met mijn man al slecht en dat is nog steeds zo. Ondanks mijn stoma heb ik nu een lieve minnaar.  Voor dat ene bijzondere stukje in mijn leven”.

 

 

“Door mijn chemo stinkt mijn partner vreselijk uit zijn mond, waardoor we echt niet meer kussen”.

 

 

“Voor mij is seks niet zo belangrijk. Ik merk dat we bij alle veranderingen door de kanker veel intiemer zijn geworden op een andere manier, met elkaar vasthouden en strelen en zo.”

 

 

“Ik vraag me af of ik voordeel uit mijn situatie met kanker kan halen, om een nieuw vriendje te versieren”.

 

 

“In foldertjes en op het internet staat best wel veel over seks bij een ziekte. Dat zijn echter bijna altijd alleen maar algemeenheden, dat ik er over moet praten met mijn partner en met mijn arts. Daar heb ik niets aan. Ik wil weten of ik nog wel voldoende zaad produceer en of dat anders smaakt en ruikt of niet”.

 

Een greep uit de eerlijke antwoorden die

in het onderzoek van NFK door

de respondenten werden gegeven.

Ondersteunende producten vind je in onze productenlijst

Lotgenoten helpen ons bij het vinden van oplossingen, en wij helpen jou om deze suggesties te vinden. Alcohol- en Parabenen-vrij mondwater verreikt met de antibacteriële eigenschappen van mastiekolie helpen de mond volledig te reinigen en maken je gebitsreiniging compleet. 

CBD kauwgom met pepermunt bied een natuurlijke manier om te ontspannen en fris te ruiken.

Tip 1 - Maak gebruik van een vaginale moisturizer

 

Als je last hebt van vaginale droogheid dan kan je veilig een moisturizer proberen die daar speciaal voor is ontwikkeld.

 

Vraag aan je dokter of er ingrediënten zijn waar je op moet letten in combinatie met de behandeling die je zult ondergaan. Estrogeen is een bestanddeel dat vaak wordt toegepast in vaginale moisturizers. Als deze stof een nadelig effect heeft in combinatie met jouw behandeling vraag je dokter dan of er iets anders kan worden voorgeschreven of ga op zoek naar producten die vrij zijn van estrogeen.

 

Vagisan bracht een hormoon vrije moisturizer uit die dan misschien wel wat voor jou is.

Vagisan vocht crème bij vaginale droogheid

Vagisan Vochtcrème is hormoonvrij en met de toevoeging van melkzuur heeft de crème een pH van 4,5. Hierdoor helpt Vagisan VochtCrème een natuurlijke pH in de vagina te bewaren.

Bekijk meer product specificaties hier

 

Tip 2 - Maak gebruik van glijmiddel

 

Het verschil tussen een moisturizer en een glijmiddel is dat moisturizers je vochtbalans onderhouden en dat glijmiddelen tijdens het vrijen worden gebruikt.

Voor het beste effect gebruik je een moisturiser en glijmiddel als dat nodig is.

 

Pjur med  heeft een glijmiddel uitgebracht zonder smaak en zonder siliconen die je kunt uitproberen om je seksleven te verbeteren. Divinextases bracht een biologisch Glijmiddel met Framboos-smaak uit.

Glijmiddel met en zonder smaakjes

Pjur med  heeft een glijmiddel uitgebracht zonder smaak en zonder siliconen die je kunt uitproberen om je seksleven te verbeteren. Divinextases bracht een biologisch Glijmiddel met Framboos-smaak uit.

Tip 3 - Ga met plezier op zoek naar je nieuwe erogene zones

 

Het gevoel van je tepels is misschien verleden tijd, je bent een nieuwe versie van jezelf geworden. Onderzoek jouw verschillende erogene zones en probeer plezier te hebben in het vinden van de nieuwe balans in het samenspel met je geliefde partner.

 

Toon belangstelling voor elkaar en haal meer voldoening uit kleine genietingen in het delen van jullie wederzijdse genegenheid.

Vind eenvoudig de verzorging die je zoekt

Treatwell helpt je makkelijk de nagelstylist, spa, beautybehandelaar, masaagetherapeut etc. te vinden bij jou in de buurt. Klik hier vind en boek direct jouw eigen verwenmomentje.

Stimulans voor hem en haar

 

Shots Pharmquests erectie formule helpt je langer een erectie langer te behouden.

JO VOLT is een op olie gebaseerde formule die ontwikkeld is om te stimuleren en de opwinding te verhogen met trillende sensaties. 

Tip 5 - Maak gebruik van vaginale dilatatie

Misschien dat een dilatatie in de behandelkamer al eens werd voorgesteld, maar liet de dokter je een onooglijk medisch hulpstuk zien met de romantiekfactor van een bamischijf.

 

Er zijn gelukkig ook betere dilators beschikbaar die er vriendelijker uitzien en die je kunnen helpen om het ongemak tijdens het vrijen te verminderen. 
Dilators worden gebruikt om je vagina stapsgewijs te verbreden door dagelijks een kwartiertje te oefenen. Dit zal op den duur helpen om eventueel littekenweefsel van de vagina te versoepelen en complicaties bij moeizame geslachtsgemeenschap te verminderen.

Train je pelvis

De vaginale dilatalieset is het ideale hulpmiddel om op verantwoorde wijze te oefenen bij aandoeningen in het vaginale gebied. De pelottes zijn veilig, effectief, praktisch en zien er aantrekkelijk uit. Je vind ze hier

Gelukkig zijn de meeste, zo niet alle, klachten van tijdelijke aard. Herstel kan zonder meer lang op zich laten wachten. Probeer je in de tussentijd aan te passen aan je nieuwe ‘normaal’. 

Accepteer dat je lichaam is veranderd en dat je nog steeds liefde kunt ontvangen. Wanneer jij klaar bent de toenadering tot je partner te zoeken hangt af van jouw eigen gevoel. Deze reis maak je samen en het hangt van jullie beiden af hoe jullie de liefde met elkaar delen. 

Het belangrijkste is om te blijven praten over wederzijdse wensen en verlangens.