Wat hebben knikkers met vermoeidheid te maken?

 

Het is moeilijk uit te leggen als je het zelf niet hebt ervaren.
De batterij is op, voorbij het punt om weer opgeladen te kunnen worden. Je wereld wordt kleiner omdat je selectief om moet gaan met de energie die je te besteden hebt.

 

Het is een behoorlijk ingrijpende aandoening in iemands dagelijks functioneren.

Vergelijk het maar eens met een vaas met knikkers. Iedere knikker staat voor de energie die je moet leveren voor de dingen die je doet.
 

 • Opstaan, is één knikker,
 • douchen zijn er twee,
 • aankleden zijn er nog eens twee en
 • ontbijt maken soms wel drie. 

 

Iemand die gezond is heeft iedere dag een volle vaas tot zijn beschikking. 
En, aan het eind van de dag is de vaas nog lang niet leeg. De volgende dag is de vaas weer vol ongeacht hoeveel energie er de vorige dag is opgemaakt.

Geradbraakt door vermoeidheid

Vermoeidheid: een veelvoorkomende bijwerking in het verlengde van kanker.

 

Nee, het woord vermoeidheid dekt de lading niet. Het is niet te vergelijken met de ergste vermoeidheid die je kent. Zelfs wanneer je weet hoe het voelt om dagenlang wakker te zijn geweest en toch nog een volle dag door moet komen.

 

Het is niet het soort vermoeidheid dat je met een goede nachtrust weg kunt werken. 

Elke De Klerk
Schrijft vaak vanuit haar eigen ervaring over de vele aspecten waarmee kanker-patiënten te maken krijgen.

Wat kun je doen om klachten van vermoeidheid te verminderen?

 

De momenten dat je voelt meer aan te kunnen, besteed je het beste door in beweging te zijn. Beweging is goed voor het opbouwen van meer energie. Dat klinkt gek, maar dat zit zo: door in beweging te zijn krijgt je lichaam het signaal om aan de slag te gaan en cellen aan te maken die de processen in je lichaam ondersteunen.
 

Maak als het kan een wandeling, doe de was of een yogaoefening.
Lichte en korte inspanningen zijn ideaal om je lichaam en geest een oppepper te geven. Beweging gedurende de dag helpt je ook om ‘s nachts beter te slapen. Je onderhoudt op die manier de natuurlijke balans van inspanning en rust.
 

Ook een regelmatig eetpatroon en de juiste voeding kunnen bijdragen aan een sneller herstel van je weerbaarheid.
De inname van de dagelijks aanbevolen hoeveelheden vitamine en mineralen levert de essentiële bouwstenen die je nodig hebt in het opbouwen van je energie. 


In de heftigste fase van chronische vermoeidheid kun je dagenlang zijn uitgeschakeld.
 

Het is dan heerlijk om een lege agenda voor je te hebben liggen, de ruimte om uitgebreid niets te doen. Na verloop van tijd, en dat is niet voor iedereen hetzelfde, worden de periodes van rust wat korter. 

Je zult leren welke bezigheden je meer energie geven en welke energie van je zullen vragen. Ondertussen probeer je te genieten van alles wat het leven zo de moeite waard maakt.


Er is hulp voor mensen die meer moeite hebben om die nieuwe balans te vinden.

Bespreek je energetische klachten met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een oncologisch fysiotherapeut, diëtist of psycholoog.

Het kan ook helpen om de steun van lotgenoten op te zoeken, lotgenoten tref je aan bij het inloophuis bij jou in de buurt of op de diverse fora op het internet.
 

Auteur: Elke De Klerk
Redactie: Raphael De Klerk

26 april, 2018 

Accepteer je grenzen

Producten die zijn gemaakt om jou uit te laten rusten zijn makkelijk vergrijgbaar. Maar aan welke dingen moet je denken als je er naar op zoek gaat? Wij helpen je met suggesties. Bekijk onze ideeën op de productenpagina. Daar vind je bijvoorbeeld de boodschappentrolley met zitje en de robotstofzuigen die ook kan dweilen!
Bespaar zo energie voor momenten die er echt toe doen.

Praat erover

 

Als je maar weinig energie hebt dan kies je zorgvuldiger je momenten. Het kan best zo zijn dat je de grasmaaier uit de schuur haalt en de hele achtertuin kortwiekt.
Maar de kans dat je vervolgens ook nog boodschappen gaat doen of de maaltijd gaat bereiden wordt daarna wel een stuk kleiner.
 

Er zullen altijd mensen blijven die niet begrijpen dat je de ene dag wel en de andere dag geen energie hebt voor de meest normale dingen.
Sommigen zullen het zelfs persoonlijk opvatten en het als een afwijzing bestempelen. Terwijl er alleen maar een beetje acceptatie nodig is. 
 

Blijf daarom, ook na je behandelingen, communiceren over je energetische mogelijkheden. 

Meld je omgeving dat de tijd voor herstel nog een lange onzekere weg is en dat de hulp en het begrip wat je van hen ontving voor jou nog steeds van grote waarde zijn.
 

Vraag hen of je hen ook tijdens je herstel mag inschakelen om weer op krachten te komen als dat nodig is.
 

Gebruik de tips op KankerEnIk.nl om je omgeving op de hoogte te houden van jouw wensen.
 

De bijwerkingen van vermoeidheid

 

Iemand die kampt met chronische vermoeidheid worstelt er de hele dag mee. 
De bijwerkingen hebben o.a. hun effect op:
 

 • stemming
 • concentratievermogen
 • lichamelijke capaciteiten
 • arbeidsprestaties
 • eetlust
 • sociale relaties
 • studieresultaten
 • gezinszorg
 • gevoel van eigenwaarde.


Vermoeidheid die maar niet over lijkt te gaan hoort voor veel mensen bij kanker. Het gaat gepaard met veel emoties die zich niet laten wegdrukken. Deze emoties horen erbij en moeten ook worden gevoeld. Het aanvaarden van deze gevoelens is onderdeel van het proces om meer balans in het leven te brengen.
 

 "Vrolijke en sociale momenten zijn heel belangrijk, vooral die kleine momenten. Daar houd je je aan vast, het geeft weer moed om verder te kunnen gaan. Het ontkennen van de vermoeidheid, hoe graag je dat ook zou willen, helpt geen zier. De klachten zullen als een boemerang terugkeren. Keer op keer."  
 

José - ex borstkankerpatiënte

Gerelateerde producten

‘Het is al twee jaar geleden, je bent toch beter?’


Iemand die lijdt aan chronische vermoeidheid heeft veel minder knikkers in de vaas aan het begin van de dag. Zo weinig, daar zou een gezond persoon de middag niet mee halen.

 

De vaas wordt niet voller als men een aantal uren langer slaapt op een dag.
 

Nee, eens in de zoveel tijd merk je dat je een knikkertje extra hebt die je ook zo weer kwijt raakt als je er te enthousiast op reageert.

 

Het ergste wat je kan overkomen wanneer je chronisch vermoeid bent, is dat je niet serieus wordt genomen. Vaak heeft de omgeving veel begrip voor vermoeidheid tijdens de behandelingen. Maar waar ze vaak niet bij stil staan is dat de klachten van vermoeidheid in sommige gevallen jarenlang aan kunnen houden.

Het is behoorlijk frustrerend als de mensen waar je op kon bouwen je gezondheidsklachten niet meer serieus nemen.

Ook al wordt het niet uitgesproken, ergens vermoed je dat de mensen denken:


‘Het is al twee jaar geleden, je bent toch beter?’

AYA Match App
aya match app

De vereniging van jonge andolecente kankerpatiënten AYA ontwikkelde de Match App om familie en vrienden op een laagdrempelige manier betrokken te houden bij je leven als je kanker hebt. Kanker is zo ingrijpend dat het niet alleen impact heeft op je lichaam, maar ook op je sociale leven. 

 

De app Match creëert inzicht in de behoeften van de AYA door middel van het beantwoorden van stellingen waarvan vrienden het antwoord kunnen zien. Bijvoorbeeld: Als ik verdrietig ben, vind ik het fijn als je me op sleeptouw neemt. Daarnaast maakt de app deze behoeften concreet door middel van activiteit-kaarten.

Vermoeidheid de baas

Heb je na afloop van je behandelingen restklachten van vermoeidheid dan is deze Licht therapie bril wellicht geschikt om het herstel van je natuurlijke ritme te bevorderen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan of het effect ook wetenschappelijk kan worden bewezen voor energieherstel na kanker.

 

In beweging blijven door de hond uit te laten is een heel goed idee. Vind je het lastig om het trekken aan de riem met pijnlijke armen op te vangen? Denk dan eens aan een heupriem, het is enorm praktisch en bevat apparte zakjes voor koekjes bijvoorbeeld.

Het Helen Dowling Instituut helpt u en uw naasten omgaan met emoties zoals angst, vermoeidheid, stress en verdriet.

 

En biedt professionele zorg in de vorm van individuele behandelingen, maar ook groeps en internetbehandeling 
voor bijvoorbeeld het verminderen van vermoeidheid en angst.

 

Deze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.