Mensen die mij of deze website al een tijdje volgen kennen mijn verhaal; Toen de dokter me vertelde dat ik lymfeklierkanker had begon ik spontaan te huilen.
De grond viel onder me vandaan.

 


“Ik zie dat het je emotioneert.” constateerde de huisarts nogal droog. 

“Ja, wat dacht je!” brulde ik in stilte.
Voelt niet iedereen zich zo bij het horen van zulk nieuws?

 

 

Ester Hartholt in ieder geval niet.
Zij is lerares Engels aan een mbo-opleiding Zorg en Welzijn in Groningen. Toen de arts haar vertelde dat ze borstkanker had en geopereerd moest worden verraste zij hèm met een nuchtere houding. “Mooi, dan kan ik daarna gewoon weer aan het nieuwe schooljaar beginnen.” 


Ester en ik stonden op een totaal andere manier aan het begin van onze kankerbehandeling. Toch kwamen we er onlangs achter dat onze ervaringen op een bepaalde wijze heel erg overeenkwamen.

Chemo, wat nu?

 

Goed voorbereid beginnen aan een chemotherapie

In een parallel universum kregen Ester en ik van het ziekenhuis allebei een stapel documenten mee naar huis waarin beschreven stond wat we van de chemokuur konden verwachten. We namen de huisregels door, de doseringen, de technische informatie en een lange lijst van eventuele bijwerkingen. 

Toch bleven er bij ons allebei nog vragen onbeantwoord. 

gallery/rond elke van nelle3 copy

Elke De Klerk
Houdt zich na haar eigen ervaring met Hodgkin op verschillende manieren bezig met verbeteringen van de omstandigheden tijdens kanker. 

Gerelateerde producten

Geef kanker een gezicht
TOEPASSELIJKE KAART

In een parallel universum kregen Ester en ik allebei een stapel documenten mee naar huis waarin beschreven stond wat we van de chemokuur konden verwachten. We namen de huisregels door, de doseringen, de technische informatie en een lange lijst van eventuele bijwerkingen. 

Toch bleven er bij ons allebei nog vragen onbeantwoord. 

 

Want, in de aanloop naar een chemotherapie is er vaak nét genoeg tijd om belangrijke voorbereidingen te treffen. Alleen vertelt niemand je hoe je die periode het best kunt benutten. 

Maar waarom eigenlijk niet? Ester en ik hadden behoefte aan goede voorbereiding, maar we vonden geen informatie in het folderrek bij de huisarts, het ziekenhuis of in de bibliotheek. 

 

 

 

Een voorbeeldje

 

Zelf had ik bijvoorbeeld de halfjaarlijkse controle bij de tandarts nog gepland staan.
Wegens een administratieve reden moest ik voorafgaand aan de afspraak een formulier invullen waarin naar mijn actuele medische stand van zaken werd gevraagd.
Nadat ik mijn antwoorden had ingeleverd riep mijn lieve tandarts me direct naar binnen. Pas toen hoorde ik dat het heel belangrijk is om voorafgaand aan chemotherapie je mond te laten controleren. Dat wist ik helemaal niet!

 

 

Ester had minder geluk.
Een ontsteking in haar mond werd een probleem na de start van haar chemotherapie. Zij leerde te laat dat ze daar gedurende de behandeling niet aan geholpen kon worden.

 

Iedereen die ooit een chemotherapiebehandeling heeft doorstaan weet dat een mondontsteking wel het allerlaatste is wat je erbij kunt hebben in zo’n periode. 

Heupriem voor het uitlaten van de hond

"Heeft u nog een kopie van die lijst?"

 

We merkten allebei dat een goede voorbereiding een behoefte is die onder patiënten leeft. Soms kunnen de juiste maatregelen zelfs nare gevolgen voorkomen. 

 

Dat het verstandig is om zo fit mogelijk je behandeling te starten daar zijn artsen het ook mee eens.

 

Ester zocht na haar behandeling contact met ervaringsdeskundigen om te sparren over de vele tips die zij verzamelde. “Het is eigenlijk een overzicht geworden van praktische dingen in het dagelijkse leven. Voor thuis én voor een goede voorbereiding op de behandeling. Steeds meer mensen vroegen mij om een kopie van de lijst en dus besloot ik om een uitgever te zoeken”, aldus Ester.

 

Het boek: ‘Chemo wat nu?’ wordt door patiënten omarmd. Het helpt mensen om een onzekere tijd in te vullen met taken die nuttig zijn en die hen het beheer geven over die periode aan het begin van de behandeling. 

 

“Daarom begin ik ook ieder hoofdstuk met een werkwoord”, legt Ester uit. “De informatie die ik van het ziekenhuis kreeg en de opsommingen van bijwerkingen gaven me het gevoel dat ik de regie moest afstaan. Dat is nogal een grote stap. Vaak hebben mensen nog veel kracht aan het begin van de behandeling, het is dan niet fijn om het gevoel te hebben dat je de behandeling als een mak schaap moet ondergaan.”

Vijftien praktische tips die voor lotgenoten bruikbaar bleken, legde ze voor aan verschillende specialisten* op het gebied van oncologische geneeskunde. Zowel artsen als verpleegkundigen en een medisch psycholoog werkten mee om van “Chemo wat nu?” een bruikbare bron van informatie te maken.

“Het lettertype is vrij groot en er is zo weinig mogelijk tekst gebruikt. Elk woord is afgewogen en ik heb geprobeerd om de toon luchtig te houden.”

De prachtige illustraties van Jon Gardella, opgezet in losse penstreken zijn van een kwaliteit die uitstekend aansluit op de grote diversiteit van mensen die voor hetzelfde dilemma komen te staan: Chemo, wat nu?

 

 

Begrip en opluchting

 

Ester is weer begonnen aan haar werkzaamheden voor de klas.
Kennis overdragen kan ze als geen ander, het is haar passie.

Haar studenten zien dat hun docente af en toe even een adempauze nodig heeft en zijn ontzettend begripvol. “Soms ontvang ik een bericht van oud-studenten waarin ze hun opluchting uiten dat het zo goed is afgelopen voor me.
Natuurlijk kamp ik ook met restklachten, ik pak zelf mijn boek er nog wel eens bij voor inspiratie. Maar ik ben ontzettend blij dat ik mijn grote passie weer kan beoefenen voor de klas.”  

Chemo wat nu? is verkrijgbaar bij Uitgeverij Nobelman of via bol.com.
 

Dit boek telt 68 pagina’s en kost €12,50.

gallery/pagina chemo wat nu

Auteur: Elke De Klerk

Redactie: Loduvica Klasen, José Sieverink & Gerrit Brand

Datum: 20 februari 2020

Eboek Chemotherapie en ik

Gelijkgestemd

 

Ester is schrijfster van het boek ‘Chemo wat nu?’ Een bundel met praktische tips, voor mensen die de beste manier zoeken om zich op een chemokuur voor te bereiden. 

 

Laatst nam Ester contact met me op om te vragen of ‘Chemo wat nu?’ misschien een plekje op KankerEnIk.nl zou kunnen krijgen.
 

“Dat boek is al langer beschikbaar in onze boekenlijst.” antwoordde ik haar “bovendien, het is populair onder onze bezoekers!”
 

Ester vertelde me dat het haar droom is om haar tips breed te verspreiden onder nieuw gediagnosticeerde patiënten. Daar helpen wij graag aan mee, want op KankerEnIk.nl delen we praktische informatie van ervaringsdeskundigen in dienst van andere lotgenoten.  

gallery/schermafbeelding 2020-02-20 om 15.00.55

Ester Hartholt was in 2017 onder behandeling voor borstkanker. 

Tijdens haar voorbereiding belandde ze in een oerwoud van informatie.

gallery/pagina chemo wat nu
waardevolle tips waar niet iedereen bij stil staat 

 

Chemo wat nu? is helder ingericht en biedt houvast in een turbulente periode. Ieder hoofdstuk begint met een werkwoord zodat je gemotiveerd wordt om zelf aan de slag te gaan in de voorbereiding naar een chemotherapie.  

"We cannot direct the wind but we can adjust the sails"