Tip 1 - Bezoek de tandarts

 

Misschien ga je niet graag naar de tandarts, er is best een kans dat je gebit niet de aandacht heeft gekregen die het verdient. Nu is het moment om je mond aan controle en eventuele herstelwerkzaamheden te onderwerpen. 
Plan je afspraak met de tandarts een aantal weken voorafgaand aan de eerste kuur. 

Zodra de kuur van start is gegaan wordt het niet meer aangeraden om de tandarts te bezoeken. De mond is erg gevoelig voor infecties tijdens een chemotherapie en kan makkelijk beschadigd worden. 

12 Tips voor een goede voorbereiding op je eerste chemokuur

Wanneer er chemotherapie op de agenda staat, komt er veel op je af. 
We stelden deze 12 tips op om je eerste ervaring met de aankomende behandeling zo goed mogelijk op te vangen.

José Sieverink
Openhartig en ervaringsdeskundig. José weet hoe moeilijk het kan zijn om met kanker en de nasleep om te gaan. José redigeert al sinds het eerste uur van KankerEnIk.nl

Mondverzorging tijdens chemotherapie

Het ziekenhuis kan je tips meegeven voor een goede mondverzorging. Ben je op zoek naar de voorschriften die je hebt gekregen, bekijk dan onze verzorgingssuggesties. KankerEnIk.nl raadpleegt de adviesen van ziekenhuizen en verzamelt producten die daarop aansluiten. 

Zoals bijv. zachte tandenborstels, tanpasta zonder fluorïde, mondspoeling zonder alcohol, UV reiniging van je tandenborstel en meer. 

Tip 2 - Denk na over vervoer

 

Spreek met iemand af om je van en naar het ziekenhuis te brengen op de dag van een kuur. KankerEnIk.nl helpt je om eenvoudig hulp te vragen aan jouw familie en vrienden. Bekijk de tips bij: Hoe vertel ik dat ik kanker heb?

Bereid je voor op een autorit vooral wanneer je na een operatie of een behandeling de weg op gaat. Neem bijvoorbeeld een kussen en een fijne deken mee. Een autogordel kan vervelend aanvoelen als je geopereerd bent of net een behandeling hebt gehad. Een kussentje tussen jou en de autogordel kan de uitkomst bieden in dat geval.

Bel met de zorgverzekeraar over de mogelijkheden van ziekenvervoer als het niet mogelijk voor je is om op eigen gelegenheid naar je afspraken te komen.

Download het gratis e boek Chemotherapie en ik

Datum: 17 januari 2019
Auteur: Elke De Klerk

Redactie: José Sieverink

Gerelateerde producten

Iedereen reageert anders op een behandeling met chemotherapie.
Dit interactieve e-boek helpt bij het vinden van de antwoorden die op jou van toepassing zijn en behandelt allerlei zaken die rondom een behandeling met chemotherapie een rol kunnen spelen.

 

 

Download dit e boek gratis 

Tip 3 - Organiseer je zorgteam

 

Vind je hulp vragen moeilijk? 
Je bent niet alleen. 
Stel je eigen zorgteam samen van familie en vrienden die graag op de hoogte willen worden gehouden. Plan ze tijdens jouw behandelingen makkelijk in voor een klusje of een bezoek. 


Deze app van AYA is speciaal ontwikkeld voor adolecente kankerpatiënten die op een laagdrempelige manier contact willen houden met familie en vrienden.

Tip 4 -  Bezoek de haarwerksalon

 

Op basis van je natuurlijke haar wordt een tijdelijk kapsel voor je geregeld als je daar behoefte aan hebt. 
Ga op tijd, voordat de chemotherapie je haar heeft aangetast, zodat de kapper een natuurgetrouw model voor je kan selecteren.  Haaruitval wordt in de eerste twee, drie weken na toediening van de eerste behandeling verwacht. Dat verschilt per patiënt en er kunnen weinig garanties worden gegeven. Kies een salon waar jij je prettig voelt en bespreek de mogelijkheden met de haarwerkspecialist. 

Tip 5 - Stel een gezond dieet samen

 

Het is van belang dat je sterk genoeg bent om de behandelingen te kunnen doorstaan. Gezond eten heeft een positief effect op je metabolisme en je spijsverteringsorganen. Blijf op gewicht met vezelrijke voeding en natuurlijke producten. Eet kleine porties verdeeld over de dag en drink veel water. 

Download het gratis e-boek: Chemotherapie en Ik voor tips over voeding tijdens chemotherapie en wat je kunt eten om verschillende bijwerkingen onder controle te houden. 

Tip 6 - Verzorg je huid

 

Gebruik tijdens je kuur milde producten zonder chemische toevoegingen, alcohol of parfums.

Chemotherapie tast vaak de cellen in onderste huidlaag aan, waardoor je huid na iedere toediening meer te verduren krijgt.

 

Ondersteun de huid in deze periode met behulp van voedende, hydraterende crèmes en lotions. Verzorg ook je handen en je nagels met versterkende producten zoals bijvoorbeeld amandelolie en vitamine E. 

 

Gebruik voldoende zonnebrandcrème (factor 50) voor in de zon, ook in het najaar en de lente wanneer de zon ook sterk kan zijn. Tijdens de behandeling hebben UV-stralen een sterkere werking op de huid en loop je sneller het risico op verbranding.

 

In deze lijst van verzorgingsproducten verzamelden we diverse producten die veilig zijn voor een gevoelige huid tijdens een chemotherapie.

Wil je meer weten over huidverzorging tijdens chemotherapie? Lees hier verder. 

Tip 7 - Neem iemand mee

 

Neem iemand mee naar afspraken met je arts of tijdens dagopnames in het ziekenhuis. 
De onderwerpen die besproken worden kunnen een heftige indruk achterlaten waardoor je niet alles kunt onthouden wat je arts heeft verteld. Met zijn tweeën hoor je meer en kun je na het bezoek nog even napraten over wat er precies werd gezegd. 

Lukt het je niet om iemand mee te nemen? Maak dan aantekeningen, je kunt daarbij het interactieve e-boek gebruiken waarin voorbeeldvragen voor de dokter staan. Download het e-boek gratis. Of geef aan dat je het gesprek met je mobiele telefoon wenst op te nemen. 

Tip 8 - Bespreek kinderwensen

 

Ben je nog vruchtbaar? Bespreek je kinderwensen dan voorafgaand aan de chemotherapie met een gynaecoloog. Sommige soorten chemotherapie kunnen schade veroorzaken aan de voortplantingsorganen waardoor de vruchtbaarheid kan worden beëindigd. Je arts kan je vertellen welke mogelijkheden voor alternatieve bevruchting er voor jou van toepassing zijn

Tip 9 - Verzamel belangrijke telefoonnummers

 

Zorg dat je je dokter of verpleegkundige altijd kunt bereiken, ook in de avond of in het weekend. 
Verzamel alle belangrijke nummers op één handige plek of laat iemand anders dat voor je doen. 

Tip 10 -  Maak een lijst van je medicatie

 

Maak lijsten van de medicatie die je al nam en die je gaat nemen. Het kan belangrijk zijn om deze informatie te kunnen raadplegen in onverwachte omstandigheden.

Tijdens de eerste bezoeken aan je arts zal er worden geïnformeerd naar de medicatie die je neemt. Neem medicatie mee in de originele verpakking om te laten zien aan je arts of verpleegkundige. Het is van belang een compleet beeld te krijgen van je conditie voordat er chemotherapie op maat kan worden afgestemd.  

In het interactieve e-boek "Chemotherapie en Ik" is hier ruimte voor, zodat je jouw eigen belangrijke gegevens rondom je behandeling steeds handig op kunt zoeken.  
Download het e-boak gratis en bewaar het voor persoonlijk gebruik tijdens de chemotherapie. 

Tip 11 - Stop met roken en beperk alcohol


Kwetsbaar mondslijmvlies en overbelaste organen kunnen de effecten van roken en alcoholgebruik niet goed aan tijdens en na afloop van chemotherapie. 

Alle bronnen van infectie of onnodige belasting op het afweersysteem moeten zoveel mogelijk worden vermeden.

Stop met roken of vraag hulp bij het stoppen met roken als je daar nog moeite mee hebt. 

Alcoholgebruik wordt afgeraden tijdens de periode van behandelingen. Je mond, slokdarm en maag kunnen pijnlijk aanvoelen bij het gebruik van alcohol en je lever moet herstellen na een behandeling met chemotherapie.


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels? 
Bel dan met de gratis Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22

Tip - 12 Creëer een fijne omgeving

 

Goed rusten is nu essentieel. Creëer een omgeving waarin jij je prettig en veilig voelt.

Ruim bijvoorbeeld het huis op, luister naar je lievelingsmuziek, schaf nieuw beddengoed aan en leg een aantal fijne pyjama's klaar.

Stippel een fijne wandelroute uit in je omgeving en neem een abonnement op je favoriete tijdschriften. Zo houd je jezelf bezig met je eigen welzijn temidden van alle nieuwe indrukken en gevoelens die op je af zullen komen.
Trek jezelf gerust terug als het je allemaal te veel wordt, in je eigen omgeving waar jij jezelf in kan herkennen.  

 

Een prettige autorit

Zelf, hadden we vooraf niet kunnen weten wat we bij konden dragen aan het comfort tijdens een autorit. Achteraf merken we dat we allen dezelfde tips aandragen. Zoals: het kussentje om de druk van de autogordel op te vangen. Wij dachten bijvoorbeeld ook aan een electrisch dekentje die in de aansteker stekker kan worden opgewarmd. En, een HandyBar waarmee je beter uit de auto stapt of een handbeugel

AYA MATCH APP

De vereniging van jonge andolecente kankerpatiënten AYA ontwikkelde de Match App om familie en vrienden op een laagdrempelige manier betrokken te houden bij je leven als je kanker hebt. Kanker is zo ingrijpend dat het niet alleen impact heeft op je lichaam, maar ook op je sociale leven. 

 

De Match App creëert inzicht in de behoeften van de AYA door middel van het beantwoorden van stellingen waarvan vrienden het antwoord kunnen zien. Bijvoorbeeld: Als ik verdrietig ben, vind ik het fijn als je me op sleeptouw neemt. Daarnaast maakt de app deze behoeften concreet door middel van activiteit-kaarten.

Haarwerk tips van Erin Leigh

Voor veel mensen in het begin van hun antikankerbehandeling is haarverlies een van de grootste zorgen. Het is spannend omdat je niet weet hoe het zal voelen, of hoe het eruit zal zien, laat staan of dat haarverlies voor jou ook relevant zal zijn. 

Erin maakte daze (Engelstalige) Youtube video over haar haarwerk. Ze laat zien hoe je hem draagt en verzorgt. Wij vinden haar tips te gek en raden haar kanaal aan!
 

a Spoonful of love
Gezond eten rond chemotherapie
Kookboeken tijdens chemotherapie

Tijdens de chemotherapie verandert je smaak waarschijnlijk. Zowieso kan spanning je eetlust bederven, daarnaast hebben verschillende chemotherapiën ook een effect op smaakbeleving en / of je mondgezondheid. De schrijvers van kookboeken bij chemotherapie weten precies waar je tegen aan kunt lopen en bedachten eetlustopwekkende gerechten. Bekijk onze boekenlijst of klik op de afbeelding. 

Een spannend gesprek voor jong volwassenen

Een gesprek met een gynaecoloog over de impact van de behandeling op jouw vruchtbaarheid is iets waar je niet direct bij stilstaat. Het is erg belangrijk dat je jouw kinderwensen met je eventuele partner en een specialt bespreekt. 

Tijdens dit gesprek wordt besproken of het raadzaam is om maatregelen te treffen. Het kan zijn dat je chemotherapie moet worden uitgesteld om eitjes of zeedcellen in te laten vriezen. Dit is echter niet altijd nodig of mogelijk. Een specialist helpt je met de oriëntatie en het maken van keuzes. 

Up to date en bij de hand

Makkelijk al je gegevens over je medicatie delen, dat kan met de polsband voorzien van een QR code van Save-me. Door middel van het persoonlijke profiel wat je zelf kunt opstellen, deel je eenvoudig je medische informatie met hulpverleners. 

Het medicijnhorloge van Cadex is speciaal voor mensen die op meerdere tijdstippen per dag medicatie in moeten nemen. Het horloge kan hierop worden geprogrammeerd en geeft zowel een tril als een alarm signaal af. 

Flow magazine
Home Spa Badkussen
Herstellen begint vanaf het moment van diagnose

Je hebt net gehoord dat je kanker hebt en dát is al een grote schok waarvan je bij moet komen. Er komt een spannende tijd aan waar veel onzekerheid mee gepaard gaat. Na iedere behandeling is je herstel het meest belangrijk. En na afloop van je chemokuur zul je uiteindelijk ook aan het grote herstel beginnen. 

Richt je omgeving daar nu alvast op in en creëer een plek waar jij je prettig voelt. 

 

Download het gratis eboek en schrijf je meteen in voor onze nieuwsbrief.
We sturen je zo nu en dan een inspirerend bericht en de allernieuwste tips. 

 

Wij wensen je veel sterkte toe in de aanloop naar en tijdens je behandeling.

Sooth Face & Body Crème - huidverzorging bij chemotherapie
Sooth - huidverzorging tijdens chemotherapie

 

Sooth opende de deuren in november 2020 met een unieke lijn aan verzorgingsproducten voor de huid tijdens chemotherapie. 
Speciaal geselecteerde natuurlijke ingrediënten ondersteunen de kwetsbare huid en bestrijden droogheid, verkleuring, branderigheid en jeuk intensief zonder dat het een vettige laag achterlaat. De crème trekt snel in en verlichten de klachten direct.


Niet geheel onbelangrijk: Deze producten zijn zo goed als geurvrij, een uitkomst voor patiënten die door chemotherapie gevoeliger worden voor geuren. 

 

Sooth Face & Body Crème 15ml € 12,95 

Sooth Face & Body Crème 50ml € 19,95

Sooth Face & Body Crème 200ml €44,95

Sooth Face & Body Crème - huidverzorging bij chemotherapie