Waarom ik het erg vond om helemaal kaal te worden.

 

Ik denk dat ik het voornamelijk erg vond om helemaal kaal te worden omdat ik, net als zovelen, mijn haar associëer met een deel van mijn identiteit.

 

Door het - ongewild - verliezen van mijn haar, verloor ik ook een deel van mijn identiteit.

Zelf voelde ik me er zeker bij om een haarwerk te dragen en kon me mèt lokken beter uiten dan met een hoofdsjaal. Dat andere vrouwen zich juist prettig voelen om zonder hoofdbedekking de deur uit te stappen vind ik best stoer. 

 

De uitspraak “Als je haar maar goed zit!” betekent voor mij nu zó veel meer dan vroeger. 

"Als je haar maar goed zit" 

Uiterlijke verzorging vraagt energie. Gedurende de behandeling, maar ook erna, zal je daarnaast met nieuwe uitdagingen te maken krijgen. Daarom lees je in deze serie over verschillende beauty obstakels en de makkelijkste en veiligste oplossingen om je uiterlijk een fijne oppepper te geven.

Suzanne Snijders
Moeder van een eigenwijze kleuter van vier, styliste en illustratrice. Tijdens haar zwangerschap werd ze behandeld voor kanker. Suzanne werkt hard aan haar revalidatie en deelt haar beautytips met ons.​​​​​​​

Bel de gratis Kanker.nl Infolijn 


Heb je vragen over kanker, de gevolgen ervan of heb je behoefte om met iemand te praten over je zorgen of twijfels?

Dan kun je bellen met de gratis Kanker.nl Infolijn: 0800 - 022 66 22

 

 

 

 

Wat ik vond tijdens mijn zoektocht.

 

Haarwerken en pruiken

 

Erkende haarwerkspecialisten zorgen er voor dat je met een mooi kapsel door het leven kan. Er zijn verschillende mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan haarwerken, pruiken of haarstukjes en mutsjes. 

Samen met jou kijken ze naar de best passende mogelijkheden. Want, als je er goed uitziet voel je je een stuk zelfverzekerder en je mag natuurlijk variëren.

 

Voor haarwerken, zowel voor syntetisch als echt haar, is speciale verzorging nodig.

 

Je kamt ze met een daarvoor bestemde kam en om ze te wassen gebruik je speciale shampoos, die te koop zijn bij de haarwerkspecialisten. 

Je kunt de haarwerken of pruiken op dezelfde manier stylen als je gewend bent, afhankelijk van de lengte uiteraard.

Ikzelf had bijvoorbeeld een pruik met lang haar, omdat dat het meeste overeenkwam met mijn haar zoals ik het gewend was. Ik liet het knippen in dezelfde coupe en bracht het ook naar eigen inzicht in model. De schuifjes/knipjes liet ik er dan ’s avonds gewoon inzitten, minder gedoe in de ochtend.

 

Er waren maar weinig mensen die het verschil zagen met mijn echte haar. 


Vanuit de basisverzekering geldt voor pruiken een vergoeding van € 436,00 (voor 2019). Sommige verzekeringen hebben in hun aanvullende verzekering nog een extra vergoeding opgenomen.

 

Er zijn ook organisaties die pruiken gratis ter beschikking stellen. Je haar komt immers meestal weer terug, enkele weken nadat je chemokuur is afgeond.

Stichting Vipe zamelt bijvoorbeeld pruiken in en stelt ze gratis ter beschikking aan mensen die er nu een nodig hebben. 

Christine Olijf met gouden randje
The Head-up Club Iris Collection
Synthetisch haar of echt haar wat is het beste?


Er is veel keuze op het gebied van haarwerk, laat je informeren bij een erkende haarwerkspecialist naar de mogelijkheden. Pruiken zijn vrij kostbaar, de basisverzekering dekt gelukkig een groot deel van de kosten van haarwerk die je bij aangesloten leveranciers kunt aanschaffen. 

Als sjaaltjes knopen te veel werk is.

 

Sjaals knopen vergt enige oefening. Op Youtube vind je veel video's waarin stap-voor-stap uit wordt gelegd hoe je een sjaal vouwt en draait om het gewenste effect te krijgen.

In Nederland maken merken als o.a. The Head-up club en Christine het makkelijk voor je. 
Zij hebben veel voorgevormde designs die altijd goed in model zitten.
Je vindt diverse voorbeelden in onze kleding en hoofdbedekking suggesties. Zoals deze twee leukerds hierboven. 

Hoofdbedekking


Het kan ook regelmatig voorkomen dat je helemaal geen zin hebt om je pruik te dragen. Een zachte muts is essentieel voor die momenten.

 

Wanneer je voor lichte ademende materialen kiest, kun je de mutsjes ook gebruiken als basisbedekking onder een sjaaltje en voor ‘s nachts. Een kaal hoofd koelt 's nachts sneller af, een zacht mutsje wat niet knelt (en ook niet té warm is) is behaagelijk en prettig tijdens het slapen. Bamboe materiaal is daarvoor zeer geschikt en bevat van nature veel eigenschappen die bijdragen aan een comfortabel hoofdgevoel.  

 

Sjaals, tulbanden, hoeden, petjes, mutsjes etc. kunnen makkelijk over een mutsje heen worden gedragen. Vooral op koudere dagen biedt een ondermutsje extra bescherming.

 

In onze webshop vind je verschillende modellen, mutsjes, tulbanden, thermo kapjes, petjes en meer. Kies voor een stijl die bij jou past.

 

Jacintha van de website Levennakanker.com heeft een handige instructievideo gemaakt en legt uit hoe zij haar hoofdsjaal knoopt.

Wig Shampoo
Pruiken standaard
Accessoires en verzorging voor je pruik

 

Voor pruiken bestaan er speciale kammen (van metaal), shampoos, balsems en conditioners. Pruiken hoeven niet zo vaak gewassen te worden als je eigen haar omdat je ze kunt laten luchten op een pruiken standaardje. Pruiken mogen nat worden en kunnen worden gestyled. Jouw haarwerkspecialist kan je laten zien welke producten er beschikbaar zijn. Als je onder je pruik een mutsje wil dragen kies dan voor een mutsje van een natuurlijke stof die niet om je hoofd knelt. 

Cold Cap

 

Een steeds populairder wordende oplossing is de Cold Cap. Een ijskoude 'helm' die stevig om je hoofd wordt geklemd tijdens de behandeling met chemotherapie.

Het is een manier van hoofdhuidkoeling, die bijdraagt aan het behoud van het haar. Doordat de bloedvaatjes rondom je haarzakjes gekoeld worden trekken ze samen waardoor de medicatie niet tot de (snelgroeiende) haarzakjes kan komen. Daardoor worden haarzakjes met rust gelaten en is de kans op behoud van het haar groter.

 

Er zijn positieve ervaringen bekend over het gebruik van de Cold Cap, maar veel vrouwen geven toch aan dat het haar dunner werd of dat er kale plekken ontstonden na een aantal chemotherapie behandelingen. 

De Cold Cap moet strak worden aangebracht en dat vind niet iedereen prettig. Ook moet je hoofd voordat de kuur wordt toegediend al gekoeld zijn en ook naderhand is het de bedoelind dat de coldcap nog een poosje aan blijft staan. Dat betekent dat je dus langer in de behandelstoel moet zitten.  

 

Hoewel de Cold Cap nog niet door alle oncologen standaard wordt geadviseerd, kun je er wel altijd om vragen. Een ziekenhuis kan de techniek voor jouw behandeling in huis halen als dat nodig is. 


Het kan zijn dat het gebruik van de hoofdhuidkoeling wordt ontraden, dit kan het geval zijn bij patiënten met kwaadaardige bloed- en lymfklierziekten. De oncoloog kan je meer vertellen over het eventueel gebruik van de Cold Cap in combinatie met jouw persoonlijke behandeling. 

Hoe Knoop je een hoofdsjaal?

 

Jacintha kreeg een berichtje van KankerEnIk.nl: Wij kwamen op je website leuke instructievideo's tegen. Mogen we ze plaatsen in ons nieuwe artikel? "Natuurlijk" antwoorde ze toen "Heel graag". 

In haar video legt Jacintha je uit hoe je makkelijk een hoofdsjaal omdoet. Wil je meer zien van Jacintha kijk dan op Levennakanker.com

Auteur: Suzanne Snijders

 

Redactie: José Sieverink

 

Datum 03-07-2018

Boek: Kaal
Boek: Geef kanker een gezicht
Haar verhalen

 

Niet iedereen met kanker wordt kaal en haarverlies kan voor de ene persoon heel bepalend zijn terwijl een ander er heel nuchter mee om gaat. Weet je nog niet zo goed wat het voor jou gaat betekenen en zoek je toch naar voorbeelden zodat je een beetje kunt voorbereiden op haarverlies?
Kijk dan eens rond in onze boekenlijst of, zoek alvast een leuke tulband uit waar je nu al een beetje blij van wordt.